

Vegaaninen kosmetiikka – mitä se tarkoittaa?
Sisältää affiliate-linkkejä
Kaikki varmaan ymmärtävät vegaanisen periaatteen – ei mitään eläimestä peräisin olevaa – mutta mitä tämä tarkoittaa kosmetiikassa on vähän eri asia, vaikka yksinkertaisuudessa juurikin tuota.
Ongelma on se, ettei vegaaniselle kosmetiikalle ole olemassa mitään tarkkaa määritelmää. Tämän takia myöskään sitä ei juurikaan valvota. Tämän takia esim. Morphen tekemä muutos Jaclyn Hill -palettiin muutti koostumuksen vegaanisesta ei-vegaaniseen – eikä tästä ilmoitettu mitään. Tuskin moni palettia uudelleen ostava tajusi, että kyseessä ei ole enää vegaaninen paletti, vaikka se alunperin sitä olikin. Nykyään se sisältää karmiinia, joka ei ole vegaaninen ainesosa (vaan saadaan hyönteisistä). Tämä aiheutti Youtubessa taas pienen myrskyn – mikä Jaclyn Hill -kokoelma ei nyt tätä tekisi.
Vegaaninen kosmetiikka vs. luonnonkosmetiikka
Vegaaninen kosmetiikka ei tarkoita luonnonkosmetiikkaa eli vegaaninen koostumus voi olla täysin synteettisistä ainesosista valmistettu.
Koska vegaaniselle kosmetiikalle ei ole tarkkaa määritelmää, niin siitä ei aina ole minkäänlaista merkintää tuotteessa. Moni tuote voi olla vegaaninen ilman, että sille on haettu jotain maksullista sertifikaattia tai ilmoitettu erikseen sanallisesti pakkauksessa. Tässä siis ainesosaluettelon ymmärtäminen tulee esille – jos siis haluaa käyttää vain pelkästään vegaanisia tuotteita.
Monella yrityksella (esim. Kicks) on erikseen vegaaniselle kosmetiikalle tehty laskeutumissivu, josta näkee vegaaniset tuotteet kerralla.
Nykyään ei välttämättä pysty pelkästään ainesosan nimestäkään päättelemään, että onko kyseessä eläinperäinen ainesosa vai ei. Esimerkkeinä esim. steariinihappo (näiden saippuamuotoja esiintyy esim. shampooissa) on nykyään kasvisravoista/-öljyistä valmistettu ja myski on yleensä synteettistä (koska luonnollinen on niin kallista).


Vegaaninen kosmetiikka ei myöskään auttamatta tarkoita, että se olisi mitenkään ympäristöystävällisempää kuin mikä tahansa muu kosmetiikka. Vegaanisessa ruoassa tämä on yleensä monella taustalla – eläinten hyvinvoinnin kanssa – mutta kosmetiikassa asia ei ole niin yksiselitteinen, sillä ainesosia käsitellään eri tavalla kosmetiikassa kuin ruokatuotteissa.
Nykyään kosmetiikassa käytettävät eläinperäiset ainesosat ovat eläinten tuottamia – eivätkä suoraan tarkoita eläimen suoranaista vahingoittamista (esim. hunajan kerääminen ei välttämättä – oikein tehtäen – vahingoita mehiläisiä). Tosin esim. karmiini tulee itse hyönteisistä.
Eläintestaus ja sertifikaatit
Väittämä, että vegaanista kosmetiikka ei testata eläimillä pitää varmaan suurimmaksi osaksi paikkansa, mutta tämä ei ole mikään 100% totuus. Kuten yllä mainittu, niin tuote voi olla vegaaninen ilman, että siitä ilmoitetaan, mutta testaaminen on eri asia. Tämän takia vegaanisertifikaattejakin on olemassa, jotka takaavat sen, ettei tuotetta ole myöskään testattu eläimillä.
Mutta tämä sertifikaattiviidakko on niin valtava, että teen siitä oman postauksensa – ja valitettavan usein yrityksellä ei ole rahaa niitä hankkia tai kaikkien mahdollisten sertifikaattien hankkiminen vaatii valtavasti resursseja. Eli vaikka tuote on sertfioimatonta, voi se silti olla vegaaninen, mutta ilman sertifikaattia on oikeasti vaikea varmistua, että tuote oikeasti on vegaaninen, luonnonkosmetiikkaa, luomua tai sitä ei ole testattu eläimillä.


Käytättekö te vegaanisia tuotteita – ja syöttekö vegaanista ruokaa?
Itse voin vastata, että olen sekakäyttäjä – sekä kosmetiikassa että ruokapuolella. Olen molemmissa yrittänyt siirtyä vegaanisiin tuotteisiin – tai kosmetiikan puolella ympäristön näkökulmasta vähemmän ympäristöä rasittaviin vaihtoehtoihin.



