health

Taas se Low FODMAP

On tästä puhuttu ennenkin. Vatsa on taas suuttunut mulle, jonka takia näen parhaakseni karsia ruokavaliostani FODMAP-hiilarit. Ja näin alkuvaiheessa tämä on aika rankka, sillä tällöin vedetään ihan rankalla versiolla ainakin se pari viikkoa, itse vedän mieluummin ainakin kuukauden tai kunnes vatsa tuntuu olleen kunnolla vähintään viikon. Tämän jälkeen voi sitten alkaa kokeilla taas, että mikä sopii ja mikä ei – ja missä määrin.

Heidin blogista löytyy kanssa tosi paljon tietoa, jos haluaa kahlata läpi. Itse latasin juurikin Heidin kehotuksesta Monash-yliopiston appin puhelimeen, josta saa helposti tarkistettua, että mikä on ok ja mikä ei. Pahinta minulle – ja miehelleni – tulee olemaan sipulin ja valkosipulin jättäminen pois ruoista, sillä niitä on käytetty oikeastaan kaikessa ruoanlaitossa. Leipää en ihan hirveästi syö ja pastaa saa helposti (jopa Pirkalta) sellaisessa muodossa, että saan sillä pastanhimon tyydytettyä.

tomaattikeitto_tomato_soup

Eli siis tässä perheessä on nyt yksi nirso esiteini ja kaksi oireilevaa aikuista, joista toinen joutuu nyt pakolla kanssa tälle dieetille iltaruokien kanssa. Aika moni meidän arkiruoka on muunneltavissa – tai soveltuu jo FODMAP-ruokavalioon – mutta eniten tämä vaikuttaa kauppalaskuun. Pastat ostan kaikki luonnollisesti gluteenittomina (koska pelkkä gluteenittomuus ei riitä), sillä en halua keitellä kahta kattilallista pastaa. Onneksi syön lihaa, muuten olisi ärsyttävää.

Ehkä eniten tällä hetkellä taas jännittää lapsen synttärit – mitäs sitä sitten leivotaan! Ehkä juustokakkua, laktoosittomana saa tuorejuustoa ja keksejä löytyy kyllä.

Maitosuklaata tulee ikävä, ja karkkeja. Sekä Coke Zeroa (tai Zero Sugar se nykyään on, tai se uusi versio siis).

kasvissosekeitto

Mutta joo, nyt pitää katsoa, että mitä sitä taas syö. Jos tulee nälkä, niin ei voi vain kaupasta kaapata mukaansa ihan mitä tahansa, ja kahvilatkin pitää valita tarkemmin. Ulkona syöminen ei ihan hirveä ongelma ole – kiinalaisessa kylläkin – sillä eläinproteiinia ja perunaa saa aika paljon kaikkialta.

Katsotaan, että mikä tilanne on taas muutaman viikon päästä. Ja ehkä reseptejä tippuu tänne, jos keksin jonkun tosi herkullisen.

Tämä nyt oli tällainen infopostaus. Ärsyttää itseänikin, että päästin vatsan taas tilanteeseen, jossa jouduin vetämään lääkkeitä kramppeihin ja kipuun, mutta ehkä tämä taas tästä.

Jos on hyviä low FODMAP -reseptejä tiedossa, niin linkkiä vaan kommenttikenttään!

2 Comments

  • Salka

    Toivon vatsan kenkkuilun helpottavan! Mullakin jokut oireet viittaavat kans siihen, että FODMAP-hiilareita olisi hyvä rajoittaa. Sipulia mahani onneksi nykyään sietää, sen poisjättäminen oli aikoinaan tosi surullinen juttu. Mutta esim. avokadoa en voi syödä määräänsä enempää, jos menen tietyn rajan yli, maha reagoi. Eli mun tilanne on vähän sellainen on-off, takaiskuja tulee, mutta tosiaankin voin syödä lähes mitä tahansa, kunhan vaan tiedän määrän, minkä mahani kestää 😀

  • Heidi B

    Olin tulossa muistuttamaan siitä Monashin appsista, mutta sullahan olikin se jo 🙂

    Mulla meni kesä “vähän” rennommin syöden ja juoden (ja tyhmiä juttuja kuten induktiota kokeillen) ja sen kyllä huomasi vatsassa. Nyt oon taas katsonut tarkemmin kuinka paljon ruusukaalia ja parsakaalia lautaselleni mätän ja vatsa kyllä kiittää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.