

Sopivan aurinkosuojan löytämisen vaikeus
Tein pari vuotta sitten tosi ison postauksen aurinkosuojista. Ja tuolloin moni jäikin käyttöön ja olivat tosi hyviä. Olen kuitenkin itse tajunnut vasta ihan lähiaikoina millaisen aurinkosuojan haluan ja tarvitsen. Niinpä tänään ruoditaan tulevan kevään kunniaksi vähän, että mitä minä haluan aurinkotuotteelta.
Minulla on rasvoittuva ja akneen taipuva iho. Huomaan tosi nopeasti, jos joku tuote ei sovi iholleni siitä, että nopeasti alkaa muhia suuri ihon alla oleva erittäin kipeä patti eli mistään pienestä finnistä ei ole kyse – nytkin on yksi ja epäilen kahta tuotetta, joista lisää toisessa postauksessa. Eli siis haluan aurinkovoiteen, joka mattaisi ihoa ja olisi mahdollisimman vähän ihoa tukkiva.
Ensimmäinen ongelma, mihin törmään rasvoittuvalle/akneiholle suunnatuissa aurinkosuojissa, on alkoholi. Varsinkin The Body Shopin Skin Defence Multi-Protection Essence oli aivan ihana, mutta heti toisena veden jälkeen oli denaturoitu alkoholi. Oma ihoni kesti tämän, mutta en haluaisi altistaa ihoani päivittäin kuivattavalle ja ihon paranemis- ja uusiutumiskykyä heikentävälle tuotteelle. Jos alkoholi on INCI-listan loppupäässä, niin tällöin se ei minua haittaa ja se on siellä säilöntäaineena eikä tuotteen ihotuntumaan vaikuttavana aineena.
Ehkä vielä alkoholitonta on suht helppo löytää, mutta sitten on toinen ongelma: Ethylhexyl Methoxycinnamate eli Octinoxate. Tämä oli kolmantena TBS:n aurinkotuotteessa. Octinoxate on hyvä UV-B-säteiden estäjä käytettynä yhdessä parin muun ainesosan kanssa. Valitettavasti Octinoxate on helposti allergisoiva tuote, mutta pahempi ongelma on se, että Octinoxate käyttäytyy kuin estrogeeni ja sitä on löydetty mm. äidinmaidosta. Se voi vaikuttaa esim. kilpirauhasen toimintaan. Joidenkin tutkimusten mukaan octinoxaten vaarallisuutta ei ole todistettu. Jokainen tekee omat päätöksensä, kannattaa lukea mahdollisimman monta tutkimusta, ennen kuin tekee päätöksen.
Täästä päästäänkin mun pulmaan. Löysin monta kivaa korealaista – jotka tilasin, ennen kuin tajusin tarkistaa INCI-listaa tarkemmin, mutta aion käyttää niitä – aurinkosuojaa, joissa ei ole alkoholia tai ovat muuten tosi hyviä, mutta kaikissa niissä on Octinoxatea. Ja koska itse joudun käyttämään aurinkovoidetta päivittäin (paitsi joulukuussa kun en näe aurinkoa kuin ikkunasta töissä), niin en haluaisi käyttää koko aikaa alkoholia ja Octinoxatea sisältäviä tuotteita.
Ja kaiken tämän lisäksi sen pitää sopia minun akneen taipuvalle ja rasvoittuvalle iholleni meikin alle. Niinpä aloin etsiä, että löytyykö tällaista tuotetta. Ei muuten ollut helppoa, kun välillä oli vaikea löytää minkään tuotteen INCI-listaa mistään – varsinkaan merkkien omilta sivuilta.
Nämä ovat muutamia, jotka löysin saatavilla ihan kivenjalkaliikkeistä Suomesta (alkoholia voi olla, jos se on listan loppupäässä, kuten yllä totesin):
ACO Sun Face Fluid Mattifying SK50+
La-Roche Posay Anthelios XL SK50+ Dry Touch
Piz Buin Ultra Light Dry Touch Face Fluid SK30
Shiseido Expert Sun Protection Lotion SK50+
Vichy Ideal Soleil SK50 Dry Touch
Osaa olen kokeillut ja itse tykkään todella paljon La Roche-Posayn Anthelios-linjasta, mutta joissain tuotteissa alkoholi oli ihan kärkisijoilla. Ihan varmasti näitä löytyy enemmän, mutta ajatuskin että menen apteekkiin tai kosmetiikkaliikkeeseen ja alan lukea ainesosaluetteloja läpi ärsyttää ihan suunnattomasti.
Eli ei ole helppoa, ei. Ja aina löytyy joku ainesosa, joka joidenkin tutkimusten mukaan on “paha” ja toisten mukaan ei mitään ongelmaa. Yritä tässä nyt sitten tietää, että mitä omalle iholleen kannattaa käyttää.
Ja sitten on ikuinen väittely, että onko fysikaalinen suoja parempi kuin kemiallinen. Fysikaalisissa suojissa on usein se ongelma, että ne jättävät varsinkin tummalle iholle valkoisen tai harmaan hunnun ja salamavalokuvissa heittävät valon takaisin kameraan päin. Itse käyttäisin ehkä mieluiten fysikaalista, mutta niitä on vaikeampi löytää niin, että ne olisivat tarpeeksi ohuita käytettäväksi meikin alle. Ne eivät myöskään kestä esim. uimista tai hikoilua yhtä hyvin kuin kemialliset ja jos sitä ei käytä kerralla tarpeeksi paljon, niin niiden teho on huomattavasti heikompi kuin kemiallisten, sillä aurinko pääsee iholle molekyylien välistä. Kemialliset suojat ovat usein ohuempia ja niihin voi lisätä muita ihonhoidollisia ominaisuuksia. Kemialliset suojat pitää levittää iholle ainakin 20 minuttia ennen ulos menoa, kun fysikaaliset toimivat heti. Kemialliset suojat voivat olla ärsyttävämpiä herkille ihoille ja tukkia ihohuokosia.
Ja itse käytän vähintään suojakerrointa 30 (~97% suoja) tai enimmillään 50 (98% suoja). Nämä ovat myös ne yleisimmät suojakertoimet länsimaissa. Yli 50 suojakertoimen mentäessä prosentuaalinen suoja ei paljoa enää kasva, mutta aurinkovoiteiden haitat pahenevat – ne ovat paksumpia ja ihoa ärsyttävimpiä. Tietysti, jos on joku iho-ongelma (esim. albinismi, jossa iho palaa todella herkästi puuttumattoman melaniinin takia), niin löytyyhän niitä suojakertoimia 110 asti (luultavasti ei lähiapteekista). Vaikka itse luultavasti (pitäisi ehkä käydä dermatologin vastaanotolla näyttämässä leviäviä pigmentittömiä kohtia ihossani) kärsin vitiligosta, niin en silti ole ajatellut, että minun pitäisi käyttää yli SK50.
Suojakertoimen lisäksi joko länsimaisissa tuotteissa lukee “broad spectrum” tai varsinkin aasialaisissa on tieto PA ja maksimissaan neljä plussaa tämän jälkeen. Tämä kertoo, että tuote antaa suojan myös UVA-säteitä vastaan.
Vielä viimeinen vinkki – laita C-vitamiiniseerumi aurinkovoiteen alle. Näin vähennät vapaiden radikaalien aiheuttamaa tuhoa, kun auringonsäteet osuvat ihollesi.
Jos asia kiinnostaa, niin kannattaa katsoa esim. Gothamistan ja Stephanie Nicolen videot aurinkovoiteista. Voisin itsekin kirjoittaa tästä vaikka kuinka paljon, mutta haluaisin varsinkin nuoria tsempata aurinkovoiteen käyttöön. Minulla on itse teinityttö, joka hyvällä tuurilla muistaa pestä kasvonsa iltaisin eli ei mikään helppo homma. Vaikka ette pala ja haluatte ruskettua, niin valitettavasti UVA-säteet vahingoittavat ihoa vaikkei se heti näykään. UVA-säteiden vauriot näkyvät myöhemmin esim. pigmenttiläiskinä ja ryppyinä.
Mikä on teidän lempiaurinkovoiteenne? Suosituksia?




4 Comments
Heidi Minna
Kiitos todella hyvästä tekstistä! Samoja asioita olen itsekin pähkäillyt. Aurinko on tehnyt kasvoilleni suuria pigmenttiläiskiä, jotka talvella ja hoitokuureilla himmenee, mutta jopa surkea ja sateinen edelliskesä sai ne taas tummenemaan. Siksi suhtaudun auringolta suojautumiseen erityisen vakavasti, ja kaikki otan mielenkiinnolla vastaan kaikki uuden konstit siihen.
Octinoxate oli itselleni uusi tuttavuus, mutta denaturoitua alkoholia olen minäkin alkanut vierastaa incien kärkisijoilla. Tästä syystä en osta uudelleen viime kesän aurinkovoiteitani (yksi oli juuri tuo Body shop essence). Sen sijaan ostin pari päivää sitten mainitsemasi ACOn voiteen, ja ensimmäinen käyttökokemus ainakin oli todella positiivinen. Aurinkovoiteiden lisäilyyn en kuitenkaan ole löytänyt hyvää keinoa. Aurinkosuojapuuteri ja -suihke tarjoavat kuulemma vain vähäistä suojaa, eikä voiteiden lisäys meikin päälle houkuta. Myös kivoja auringolta suojaavia hattuja löytäisin mielelläni lisää..
Henna V
En ole kanssa itse ymmärtänyt, että miten saisin lisättyä aurinkovoidetta kunnolla. Ainoa kunnon tapahan on poistaa meikit ja aloittaa alusta. Itse hikoilen päästä/otsalta sen verran, että inhoan pitää kuumalla säällä hattuja, muuten ne olisivat tosi hyvä suoja kasvoille.
mses
Hyvä postaus! Aurinkosuojaus on superkiinnostava aihe ja siitä luen mielelläni vaikka kuinka paljon. 🙂 Alkoholi ärsyttää itseänikin TBS:n voiteessa ja tilasin juuri korealaisia aurinkosuojia (joista en tietenkään tajunnut/olisi osannut lukea inci-listaa). Tuo ACO:n mattifying on hyvä vinkki! Varsinkin sy-alueen aurinkosuojaus kiinnostelisi aiheena, jos siitä ehdit kirjoitella! Ajattelin suojaukseen panostamisen lisäksi sijoittaa Verson sy-voiteeseen, jotta hälventäisin sen alueen pigmenttimuutoksia.
Henna V
Minäkin taidan käydä hankkimassa tuon ACOn voiteen. Olen aika varma, että olen sitä testannut ennen, mutten mene vannomaan. Voisin katsoa, että saanko sy-aurinkotuotteista postausta tai sitten voisin yhdistää sen huulten suojaukseen, sillä se on yksi alue, minkä moni unohtaa. 🙂 Tuo Verson sy-voide on aivan ihana! Itse käytin yhden purkin loppuun (kesti tosi monta kuukautta), mutta en ole vielä saanut ostettua uutta, kun käytän muita voiteita.