featured,  skincare

Skin Gritting – öljyllä puhdas iho?

Oil Cleansing Method tai OCM nousi vuonna 2017 suureen suosioon. Tämän jälkeen viime vuonna nousi suosioon “skin gritting” -niminen tyyli, jossa OCM on viety pidemmälle.

Tausta Oil Cleansing Method -rutiinille – ja miten se liittyy Skin Gritting -tekniikkaan

Oil Cleansing Method perustuu siihen, että samaa ainesta olevat vetävät toisia puoleensa (like attract like) – eli ihon ylimääräinen öljy sulaisi puhdistusöljyyn ja näin ollen ihon saisi puhtaammaksi. Öljy myös “sulattaa” (paremman sanan puutteessa) meikkiä – oli siinä sitten öljyä tai ei.

Skin gritting -tekniikalla taas pyritään pyörittämään öljyä iholla pidempään kuin allkuperäisessä OCM-tekniikassa.

Mikä on Skin Gritting?

Alkuperäisellä OCM:llä tarkoitettiin ihan puhtailla öljyllä puhdistusta – eli ei puhdistusöljyillä, joita tuli markkinoille tämän trendin alettua paljonkin. Nyt puhdistusöljyjä löytyy melkein joka brändiltä ja omalle iholle on helppo löytää sopiva öljy ilman, että täytyy alkaa sekoitella 100% kasvisöljyjä toisiinsa.

Moni meistä varmaan poistaakin meikin tai aurinkosuojan öljyllä ja tämä on yksi tapa toteuttaa Oil Cleansing Methodia – ja se yleisin. Mutta miten sitten “skin gritting” eroaa tästä?

Skin Gritting -tekniikan avulla on tarkoitus nostaa ihosta talia ja mustapäitä sekä kuoria ihoa tehokkaammin. Skin gritting -nimi tulee siitä, että tarpeeksi kauan öljyä puhtaalla iholla pyöritettynä iho alkaa tuntua rakeiselta, kun mustapäät ja tali nousevat ihon pinnalle ja pyörivät puhdistusöljyn joukossa. Kuulostaa ällöltä, eikö?

Miten Skin Gritting kannattaa toteuttaa?

Skin Gritting -tekniikkaa voi toteuttaa parillakin tapaa, aloitetaan ihan perustavasta:

 1. Poista iholta meikki ja aurinkovoide puhdistusöljyllä ja huuhtele öljy pois.
 2. Kuivaa iho taputellen kuivaksi.
 3. Ota normaalia enemmän puhdistusöljyä ja levitä se kasvoille (ei tarvitse laittaa silmänympärysiholle ja voit näin ollen pitää silmät auki).
 4. Pyöritä öljyä sormilla hieroen iholla 3-5 minuuttia, kunnes alat tuntea kuollutta ihosolukkoa, talia ja mustapäitä joukossa (eli kun se alkaa tuntua rakeiselta).
 5. Huuhtele öljy pois kunnolla ja tarvittaessa käytä hellävaraista puhdistusainetta – ja kuivaa iho taputellen.

Tadaa! Olet tehnyt ensimmäisen Skin Gritting -puhdistuksen. Siinä vaiheessa kun alat tuntea rakeita öljyn mukana voit huomata käsissä/kasvoilla mustapäitä eli pitkittäisiä ihomatoja, joissa on musta pää. On muuten todella ällöä, mutta jotenkin tosi puhdistavaa huomata paljonko tavaraa voi ihostaan saada ulos.

Jos ihosi on todella tukkeutunut, voit ensimmäisen puhdistuksen jälkeen levittää kasvoille mutanaamion, antaa olla 10minuuttia ja pestä sen pois, jonka jälkeen vasta jatkat skin gritting -metodilla. Jotkut lisäävät vielä mutanaamion alle BHA (eli salisyylihappo) -kasvovettä, jotta mutanaamio pääsee vaikuttamaan syvemmälle huokosiin – ja huokoset avautuvat paremmin. Tämä voi kuitenkin olla kuivalle iholle erittäin kuivattavaa, joten suosittelen testaamaan ihan pelkällä öljyllä.

Skin gritting -tekniikkaa ei kannata tehdä enempää kuin kerran viikossa, sillä ihohuokosista ei päivittäin irtoa niin paljon tavaraa – kunhan sen pesee kunnolla muuten – että kannattaisi hangata ihoa viittä minuuttia joka päivä.

Ennakkovaroitus seuraavista kuvista! Ihoni on punainen hieronnan jälkeen sekä iholla on mustia pisteitä, jotka ovat juuri mustapäitä/talia/kuollutta ihoa. Ja hiuksenikin ovat öljyssä, eivät noin rasvaiset.

Skin gritting -tekniikka | mustat pisteet nenässä ja suun lähellä
Skin gritting -tekniikka | mustat pisteet silmän ja hiusrajan lähistöllä

Kokemuksia

Itse olen tehnyt tämän nyt pari kertaa ja täytyy myöntää, että vaikka pesen kasvot aamuin illoin kunnolla, niin kyllä niitä mustapäitä nousi täällä pintaan. Ohessa kuva, josta näkyy ehkä tuurilla yksi – oli vaikea ottaa kuvaa kiiltävästä naamasta.

Omalle iholleni tämä siis toimii enkä ole viikottaisen skin gritting -tekniikan käyttämisen ärsyttäneen ihoani mitenkään. Pesen sen pois itse puhdistusaineella, sillä akneihon omaavana en halua jättää puhdistusöljyä iholle – käytän ihan muita öljyjä ihon kosteuttamiseen.

Aiotteko kokeilla? Oliko tuttu tekniikka?

4 Comments

   • Ivy

    Siis hyvin toimi, tuli rakeisuutta, vaikka en olisi uskonutkaan. Helppo tapa puhdistaa kasvot tehokkaammin, ilman erillistä kuorinta-ainetta. Mietin vaan, kävisikö argan-öljylläkin vai täytyykö käyttää puhdistusöljyä, kuten nyt tein.

    • Henna V

     Puhdistusöljy ei imeydy ihoon yhtä nopeasti kuin moni muu öljy, mitä käytetään esim. ihon kosteutukseen. Jos käyttää tarpeeksi paljon niin voisi toimia, mutta en ole itse testannut 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.