skincare

Silmien, silmänympärysten sekä huulien suojaaminen auringolta

Sain postaustoiveen silmänympärysten aurinkosuojatuotteista edellisessä aurinkovoidepostauksessani. Ajattelin, että tähän voisi yhdistää hyvin myös auringon haitat ihan silmille sekä huulille. Valitettavasti normaalit kasvoille tai vartalolle suunnatut aurinkovoiteet kun eivät välttämättä käy herkälle silmänympärysiholle tai niitä ei kannata laittaa huulille, josta ne päätyvät suuhun.

Aloitetaan siitä, mihin mikään voide ei tehoa – silmät. Siis kyllä, aurinko tekee tuhoja myös itse silmille, jos olet kirkkaassa säässä ilman aurinkolaseja, tai esim. veden tai hangen kautta heijastuu aurinko. Kaikkihan tietävät, ettei suoraan aurinkoon saa katsoa ilman suojaa (esim. auringonpimennyksen aikana), mutta kuinka moni oikeasti tajuaa, ettei edes tarvitse katsoa aurinkon ilman, että silmät saavat vaurioita? Jokainen varmaan omistaa aurinkolasit, mutta voin sanoa, etten itse pidä niitä mukanani aina tai ainakaan ympäri vuoden. Ns. lumisokeus johtuu yleensä siitä, että hanki tai vesi on heijastanut silmään auringonsäteitä niin, että tuloksena on tulehtunut sarveiskalvo ja sidekalvo.

Itse kävin tässä viikko sitten Synsamin Sport-malliston lanseerauksessa, jossa esiteltiin aurinkolaseja erilaisiin urheilulajeihin. Eli siis aina ne yhdet aurinkolasit eivät riitä, vaan kannattaa ottaa huomioon että kuinka suurelle valon määrälle altistuu – veneillessä tarvitaan tummemmat lasit kuin esim. metsälenkillä. Tämän lisäksi linssien väri voi parantaa kontrasteja, esim. golfatessa kun kaikki on vihreää, niin määrätyllä linssinsävyllä saadaan kontrastit paremmin näkyviin.

sun heart

Silmienympärysiho on todella ohutta ja yleensä kasvoille suositeltuja aurinkovoiteita ei suositella laitettavaksi lähelle silmää. Kuitenkin silmänympäryksen iho on niin ohutta, että se on todella arka auringonvalon tuhoille. Monta aurinkovoidetta voi käyttää varsinkin alaluomella aika lähelle ripsirajaa asti ilman, että tuotetta joutuu silmään. Tämän lisäksi kulmakarvojen alla oleva kulmaluu tulisi myös suojata auringolta – itse liikkuvaa luomea harvemmin (varsinkin itselläni se on suurimman osan ajasta piilossa muutenkin). Nykyään on aika helppo löytää silmänympärysvoiteita, joissa on mukana suojakerroin. Yleensä se on noin SK15 eli huomattavasti pienempi kuin muulle kasvoille suosittelemani SK30-50. Esim. Ultrasunilta löytyy korkeammallakin suojakertoimella (SK30) varustettu silmänympäryksille tarkoitettu aurinkovoide. Tietysti toinen helppo konsti silmänympärysihon suojaamiseen on yllä – eli aurinkolasit. Näin ollen ei tarvitse siristellä auringossa eivätkä näin ollen silmät vahingoitu tai silmänympärysiho veny tai rypisty – eikä tarvitse miettiä alkaako silmiä kirvellä aurinkovoiteesta.

Huulet ovat itselläni aika huonosti suojattu auringolta. Tämä osittain siksi, että mielestäni monet huulivoiteet, joissa on korkeampi kuin 15 suojakerroin maistuvat ihan hirveälle – vaikkei niitä söisikään, niin suuhun tulee karvas maku. Labellon Sun-huulivoiteen vielä siedän. Olen kuitenkin huomannut, että varsinkin ylähuuleni rajalle muodostuu nopeasti tummaa pigmenttiä ja näin ollen näyttää, että esim. huulipuna olisi levinnyt tai se olisi likainen. Eli suojaaminen olisi hyvä pitää mielessä. Huulten iho on ohutta eikä siinä ole oikeastaan juurikaan melaniinia, joka suojaisi luonnollisesti ihoa auringon säteiltä. Niinpä huulet eivät rusketu, mutta ne voivat palaa. Tässä minun pitäisi ottaa itseäni niskasta kiinni ja suojata huuleni varsinkin kun tiedän, että vietän vähänkin enemmän aikaa auringossa.

Miten hyvin te suojaatte silmiänne ja huulianne auringolta?

One Comment

  • Niina

    Suojaan pääsääntöisesti aina. Ainoastaan saattaa olla että joskus huulet unohtuu vaikka ennen lenkille lähtöä jos ei ole samaan aikaan laittanut muiden voiteiden kanssa. Tarttis olla useampi spf-huulirasva kierroksessa, mutta nyt on vaan yksi ja sen vakiopaikka on käsilaukussa. Tää on kans mun probleema että kun ne vaan useimmat maistuu niin pahalle… Se on se kemiallinen suoja kai mikä maistuu? Acolla on suht siedettävä spf 30 (mun mielestä ennen uudistusta maistui vähemmän) ja nyt mulla on Foreverin spf 30 mikä kans menettelee.

    Sy-iholle silmieni sietämät Paula’s Choice spf 30 skin recovery ja Elizabeth Ardenin prevage city smart spf 50 pa++++, molemmissa fysikaalinen suoja. Tajusin vasta joku aika sitten kokeilla tuota jälkimmäistä sy-iholle.

    Vähän muuten aurinkolasien mallistakin riippuu, että kuinka hyvin ne suojaa sekä silmiä että sy-ihoa. Huomasin vaan kun vaihdoin a-laseja, että mun uudet ei kaarru sivulle juurikaan eli niistä pääsee valoa enemmän silmiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.