

Näin kokoat juuri sinulle sopivan ihonhoitorutiinin
Ihonhoidossa on niin paljon valinnanvaraa, että välillä iskee runsaudenpula. Tämän lisäksi erilaisista ihonhoidon aktiivisista ainesosista rummuttaminen muuttuu koko ajan, jolloin perässä pysyminen on aika mahdotonta. Mikä sitten oikeasti sopii juuri minulle – ja miten tiivistän ihonhoitorutiinin juuri minulle sopivaksi?
Kolme tärkeintä steppiä
Ihonhoidossa voi olla niin vähän – tai niin paljon – steppejä, kuin itse haluat, mutta kolme on kuitenkin omasta mielestäni tärkeimmät.
Puhdistus – ihon puhdistaminen meikistä ja liasta/hiestä
Täsmähoito – oman ihotyypin mukainen täsmähoitotuote
Kosteutus – ihon kosteustasapainon ylläto tai parantaminen
Netissä yleensä puhutaan kolmesta stepistä, jotka sisältävät puhdistuksen, kasvoveden ja kosteutuksen. Itse mieluummin kasvoveden sijaan suosittelen omalle iholle suunnattua täsmähoitotuotetta – miksi ja millaista, tästä lisää myöhemmin tässä postauksessa.
Mistä aloitan?
Tarkastele ensin, että millainen ihosi on. Onko se aamulla herätessä kuiva tai rasvainen, ärsyyntyykö se päivän mittaan esim. lämpötilan vaihteluista tai auringosta. Sen lisäksi, että tiedät millainen ihosi on, kannattaa miettiä millaisen ihon haluat. Itselläni on rasvoittuva akneiho ja haluaisin ihoni olevan finnitön ja kuulas – ei ihan helppo homma. Sekä ihosi lähtötilanne, että minkälaisen tuloksen haluat saavuttaa, kannattaa pitää mielessä, kun lähdet ostoksille.
Ja jos sinulla on herkkä iho, niin pyydä näytteitä tuotteista, ennen kuin ostat kalliin uuden voiteen, jota et sitten voikaan käyttää. Suomessa kun avattua kosmetiikkaa ei voi palauttaa sen mukaan, että oma iho ei tykännytkään siitä (kuten Jenkeissä) – eri asia jos tuote on viallinen.
Uuden rutiinin luominen
Mieti tarkkaan, että kuinka paljon aikaa ja rahaa haluat käyttää uuteen ihonhoitorutiiniin. Halvallakin saa toimivia tuotteita, eikä ihonhoitorutiinin tarvitse kestää tuntia päivässä.
Ja kyseessä on rutiinista – mikään tuote ei toimi, jos sille ei anna tarpeeksi aikaa. Valitettavasti nopeaa tietä parempaan ihoon ei ole. Jos ei nyt selvää huonoa reaktiota tule tuotteista, niin niiden tehon näkee vasta 4-6 viikon päästä. Riippuen omasta lähtötilanteesta tuloksia voi näkyä jo nopeamminkin. Esim. jos ihoa ei ole koskaan kuorinut, niin ensimmäisen kuorinnan jälkeen iho tuntuu varmasti paljon sileämmältä ja näyttää kirkkaammalta.
Ihonhoitorutiini
Ensimmäinen vinkki on se, että riippumatta mitä tuotteita käytät, käytä puhdistuksen jälkeen ihonhoitotuotteet ohuimmasta paksuimpaan. Jos laitat paksun voiteen, joka sisältää öljyjä tai silikoneja heti ensimmäisenä, voi se estää ohuempia tuotteita pääsemästä voiteen läpi iholle ja näin ollen tuotteella ei ole mitään virkaa – saat vain tuhlattua kalliita tuotteita ilman näkyviä tuloksia.
Puhdistus
Jos käytät meikkiä – tai aurinkorasvaa (kuten jokaisen pitäisi käyttää) – suosittelen kaksoispuhdistusta iholle. Ensin öljyä sisältävällä tuotteella sulatetaan ja poistetaan meikki ja aurinkovoide pois kasvoilta. Tämän jälkeen oman ihotyypin mukaisella tuotteella pestään kasvoista pois lika ja hiki.
Oli ihotyyppisi mikä tahansa, suosittelen mieluummin miedompia puhdistusaineita kuin kauhean vaahtoavia ja raapivia. Rasvainenkaan iho ei tarvitse kuivattavaa pesuainetta, sillä saa ihon tuottamaan vain lisää rasvaa suojaamaan itseään.
Kuorinta
Jos haluat kuoria ihoasi, niin suosittelen kemiallista kuorintaa – AHA tai BHA -happoja. Kuivalle iholle AHA-hapoista laktaasihappo (Lactic Acid) on hyvä, sillä se sitoo itseensä myös kosteutta, aknesta kärsivälle iholle BHA-happoa. AHA-hapoista yleisin on glykoolihappo, joka sopii paremmin normaalista rasvoittuvalle iholle, mutta ei kauhean herkälle iholle.
Itse tykkään siitä, että happo laitetaan iholle heti pesun jälkeen – anna ihon kuivata ensin, eli ei kostealle iholle! Näin ollen tykkään hapoista, jotka ovat ohuita vesipohjaisia – esim. Pixin Glow Tonic (glykoolihappo). Jätän hapon iholle n. 20-30 minuutiksi, ennen kuin neutralisoin sen muilla tuotteilla. Kuivalle iholle happo voi olla myös esim. voiteessa, jolloin se ei kuivata tai ärstyä ihoa niin paljon.
Täsmähoitotuote
Jos käytät happoja, niin anna hapon neutralisoitua iholla puolisen tuntia, ennen kuin jatkat minkään täsmähoitotuotteen kanssa. Ne eivät välttämättä muuten toimi kunnolla (kumpikaan) tai voivat ärsyttää ihoa. Niinpä jos haluat nopean rutiinin, jätä happo välistä pois ja hyppää suoraan täsmätuotteeseen. Itselläni oma täsmätuotteeni on Acnatac (aknen hoitoon tarkoitettu reseptilääke, joka sisältää antibioottia ja tretinoiniinia). Täsmähoitotuotteet toimivat paremmin puhtaalla iholla. Erilaisia täsmähoitotuotteita ovat retinolit, lääkeaineet tai finnituotteet.
Kosteutus
Ihon kosteutus voi olla niin monimutkainen prosessi kuin sen haluaa olla, tai sitten yhden tuotteen rutiini. Ihon kosteutukseen tarkoitettuja tuotteita ovat esim. kasvovedet, hoitovedet, seerumit, voiteet ja öljyt. Näistä sitten löytyy vaikka millaisia variaatioita ja ainesosia.
Tässä kohtaa kannattaa tietää myös, että onko ihosi kuiva vai kosteusköyhä – näitä hoidetaan eri tavalla. Kuiva iho on itsessään kuiva ja ohuempi kuin esim. normaali ihotyyppi, joten se tarvitsee sekä kosteutta että yleensä vahvistavia ainesosia esim. E-vitamiinia. Kosteusköyhä iho voi olla myös rasvoittuva, varsinkin talvella suomalaiset kärsivät kosteusköyhästä ihosta. Kosteusköyhää ihoa hoidetaan yleensä ohuemmilla tuotteilla, ja ainesosista varsinkin hyaluronihappo on hyvä, kunhan ei asu missään kuivassa maailmankolkassa (jolloin hyaluronihappo voi imeä itseensä kosteutta ihosta, kun sitä ei ole ilmasta saatavilla).
Itse suosittelen öljyjä ihan kaikille ihotyypeille. Niillä voi viimeistellä minkä tahansa rutiinin. Rasvaisenkaan ihotyypin ei kannata kavahtaa öljyjä, sillä oikea öljy ei tuki ihohuokosia, vaan kosteuttaa ja tasapainoittaa ihoa. Öljyjä on vaikka kuinka paljon erilaisia, niistä voin kirjoittaa ihan oman postauksensa. Ns. all-around-öljyistä voisin mainita vaikka Sunday Rileyn Junon, jossa ei ole eteerisiä öljyjä.
Silmänympärysvoiteet eivät ole välttämättömät MIKÄLI kasvovoiteesi käy myös silmänalueelle. Jos kasvovoiteesi on tosi paksua/rasvaista tai siinä on ainesosia, joita ei suositella silmänympärysiholle, niin silloin kannattaa ostaa erillinen voide herkälle silmänympärysiholle.
Kertahoidot/muut tuotteet
Päivittäisen ihonhoitorutiinin lisäksi voi käyttää viikottain naamioita, käydä kosmetologilla pari kertaa vuodessa tai lisäillä vuodenaikojen mukaan ihonhoitorutiiniin erilaisia tuotteita. Naamiot ovat hyviä aina välillä, jos ihosi yhtäkkiä kehittää finnin tai tarvitsee ekstrabuustia kosteutuksessa. Kosmetologilla käynti on hyvä varsinkin epäpuhtaan ihon ylläpitohoidossa tai jos ihossa on jotain erikoista ongelmaa, mikä ei kotituotteilla korjaannu.
Ja älkää unohtako käyttää päivittäin aurinkorasvaa!
Onko teidän ihonhoitorutiini päivitetty ajankohtaiseksi vai onko etsinnässä uusia tuotteita?



