health,  lifestyle

Miten rentoudun iltaisin?

Sisältää affiliate-linkkejä

Olen täällä maininnutkin, että kärsin sellaisesta kuin paniikkihäiriö, joka on nyt vuoden päivän ollut pahempi. Niinpä olen vähän ottanut syksyn tullessa itseäni niskasta kiinni, että mun on pakko löytää keinoja vähän rentoutua. Varsinkin työpaikan – taas – muuttuessa, ilta- ja viikonlopputyöt vähentyivät huomattavasti, niin pystyn ainakin tällä hetkellä jättämään työt työpaikalle.

Yksi minkä huomaan pahentavan paniikkihäiriötä on unenpuute. Niinpä olen yrittänyt nukkua sen 6-7 tuntia yössä, mikä mulle riittää. Viikonloppuna sitten niin pitkään kuin nukuttaa, jos ei ole menoa. Huomaan huonosti nukutun yön pahentavan varsinkin aamuisin oloani, yleensä päivän kuluessa olo helpottaa unenpuutteen osalta.

Itse en ole huomannut kofeiinin tai alkoholin pahentavan paniikkihäiriötä, mutta kumpaakaan en nyt juo mitenkään paljon. Alkoholia 0-3 annosta viikossa, monena viikkona en juo yhtään. Kofeiinia menee maanantaisin ja perjantaisin, mutta yleensä aamulla tai kerran tämän lisäksi päivän aikana. Teetä juon jonkin verran, mutta senkin laatua vaihtelen ja välillä juon rooibosta, joka ei sisällä kofeiinia.

tired

Mutta tajusin myös viime viikolla yksi päivä kaupassa, että minulla on järkyttävän huono olo, kädet tärisivät ja olin tosi hermostuneen tuntuinen. Aloin ajatella, että olin syönyt viimeksi mitään yli 4 tuntia sitten ja sekin oli aika vähän. Itselläni ainakin alhainen verensokerikin pahentaa oireita. Minulla se siis lähinnä pahentaa oloa, jonka takia alan pelätä että saan paniikkikohtauksen ja tiedätte, että siitä on sitten helppo saadakin oikea paniikkikohtaus. Vaikka en tykkää olla missään täydellä vatsalla, niin tajusin, että minun pitää ottaa jotain välipalaa työpaikalle, jota voin heittää suuhuni vaikka ennen kotiinlähtöä. Niinpä kaivoin vanhoja SourcedBoxista tulleita tuotteita ja nakkasin ne valmiiksi kassiin viikonloppuna. Näin en ainakaan voi syyttää, ettei työpaikalla olisi mitään järkevää – karkkia kun sieltä yleensä löytyy, mutta se romahdus on aika nopea niistä hiilareista.

Mun paniikkihäiriö ei ole sitä, että pelkään kuolevani tai tulevani hulluksi. Minä pelkään sitä, että oksennan julkisella paikalla. En itse oksentamista, vaan sitä tilannetta missä se tapahtuisi ja olisi noloa. Tiedän miksi kärsin tästä, mutten tajua miksen alitajuisesti tajua, ettei se ole maailmanloppu vaikka niin kävisikin. Aivot ovat oudot! Niinpä siis olen yrittänyt muutenkin rentoutua iltaisin tekemällä jotain kivaa – tai olla oikeastaan tekemättä mitään rasittavaa. Salille pitäisi palata, sillä aerobinen liikunta auttaa – kunhan se ei tapahdu liian myöhään ja vaikuta uneen.

t2 tea order

Olen myös alkanut juoda iltaisin teetä. Tein vähän aikaa sitten tilauksen T2:lle, joka on australialainen teeyritys. Euroopan tilaukset lähetetään Briteistä, joten tulleista ei tarvitse huolehtia – vielä, Brexit you know. Tilasin parikin rauhoittavaa teetä, sekä myös vatsaa rauhoittavaa. Oikein hyviltä maistuvat, vaikka vain yksi tilaamistani on oikeasti teetä, muut ovat yrttiteitä eli eivät sisällä itse teelehtiä ja näin ollen eivät kofeiinia.

Blogin pito ei ole koskaan rasittanut minua, mutta yleensä naputtelen näitä postauksia iltaisin. Niinpä tein itseni kanssa sopimuksen, että naputan postaukset viikonloppuisin. Tai työpäivisin lopetan koneella viimeistään yhdeksältä, joka on helppoa, koska lapsi yleensä hengaa tässä siihen asti. Sunnuntai on yleensä hyvä päivä näitä naputella, kun mies pelaa kaverinsa kanssa ja lapsi on isällään, niin kukaan ei ole häätämässä minua pois koneelta tai vaatimassa huomiotani.

Olen myös iltarutiiniani yrittänyt sovittaa enemmän rentoutumiseen ja siinä auttavat Lushin Sleepy-voide (vaikka ne tykkää laventelista, niin tämä ei ole liian hyökkäävää) sekä This Worksin Deep Sleep Pillow Spray, josta ostin täysikokoisen version Skotlannista. Muistaakseni Salla sanoi, että tämä haisee ihan hyttysmyrkylle ja kyllä se vähän haisee sillä tämä sisältää vetiveriä, joka on luontainen hyttyskarkoite. Tämän lisäksi yritän illan mittaan hieroa käsivarsiani tai pohkeitani, sillä ne ovat yllättävän kireät – kuten suurin osa lihaksistani on aina ollutkin.

Miten te rentoudutte? Varsinkin te, jotka kärsitte stressistä tai ahdistuksesta?

3 Comments

  • Hippu

    Mindfulness on auttanu mua paniikin ja stressin hallinnassa. Sovellukset on helppoja ja kulkee aina mukana. Calm tällä hetkellä käytössä! Hassua muuten, itsellä oli teininä juurikin tuo sama pelko eli oksentaminen julkisella paikalla.. Aina kannoin jotain pussia mukana varmuuden vuoksi. Pitkään oli paniikki täysin poissa, mutta näin vanhempana välillä nostaa päätään, tosin nykyään pelkään että tukehdun jostain oudosta syystä..Hölmöähän se on, mutta minkäs teet 🙂

  • LauraKatarooma

    Rentoudun, ku luen, tuijottelen “helppoja” tv-sarjoja, polttelen kynttilöitä, keittelen teetä, teen palapeliä, kuuntelen musiikkia. Säännöllinen syöminen ja nukkuminen auttaa elämässä kaiken kaikkiaan paljon noin muuten. Liian väsyneenä ja nälkäsenä ei rentoutuminenkaan luonnistu.

  • Nanna/Kultainen Kynsilakka-blogi

    Panostan aamu- ja iltarutiineihin. Aamuisin on oltava tarpeeks aikaa herätä (muutama tunti), ettei tarvii hötkytä. Kiire ja paine lisää mulla ahdistumista ja lietsoo paniikkia. Iltasin “uniteetä”, hömppävideoita (esim kosme) ja lyhyt ohjattu meditaatio. Unta tarviin mäkin paljon ja siitä ei voi joustaa. Viina, kofeiini, epäsäännöllinen ruokarytmi ja esim meluinen ympäristö vaikuttaa kaikki, nehän kiihdyttää hermostoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.