

Mitä olen oppinut ihonhoidosta?
Olen tässä bloggausvuosien aikana oppinut yhtä sun toista ihonhoidosta. Juttelin Sallan kanssa yhdessä PR-tapahtumassa akneihonhoidosta, kun oltiin teini-ikäisiä. Silloin pestiin naama Clearasililla, joka on erittäin kuivattava tuote – ei ehkä se paras tapa hoitaa jo muutenkin kärsinyttä ihoa. Niinpä päätin listata muutamia omia ahaa-elämyksiä – osa voi olla teille ihan vanhaa tietoa, mutta ehkä joku oppii tästä jotain uuttakin.
Olen monta kertaa puhunut täällä blogissa hapoista (AHA ja BHA), tajusin itse vasta muutama vuosi sitten, että hapon pitää antaa vaikuttaa iholla yksinään, ennen kuin sitä laimentaa/neutralisoi muilla ihonhoitotuotteilla. No siis käyhän se järkeen. Jos laitat happoa iholle ja heti perään jotain vähänkin liian emäksistä (tai edes ihon oman pH:n lähellä olevaa tuotetta), niin kyllähän se neutralisoituu. Pidä siis happoa iholla 20-30 minuuttia yksinään, ennen kuin lisäät muita ihonhoitotuotteita – ja happo iholle aina puhdistuksen jälkeen ennen mitään muuta tuotetta. Tietysti, jos puhutaan esim. 30% glykoolihapponaamiosta, niin tätähän ei saa pitää pitkiä aikoja tai se voi vahingoittaa/ärsyttää ihoa liikaa. Kannattaa siis lukaista, mitä purkissa sanotaan.
Jos käytät kemiallista aurinkosuojaa, niin sen pitää olla iholla 30 minuuttia ennen aurinkoon menoa, jotta ainesosat aktivoituvat. Tämä on ehkä selvää, mutta itse opin myös sen, että kemiallisen aurinkosuojan pitää antaa olla iholla vähintään 3-5 minuuttia, ennen kuin sen päälle voi laittaa meikkiä. Sama juttu kuin hapossa – päälle laitettava meikkivoide voi laimentaa aurinkosuojan ainesosia. Fysikaalisen aurinkosuojan kanssa tätä ongelmaa ei ole.
Ja tietysti vielä se, että pilvipeite ei estä UV-säteitä (paitsi ehkä tosi paksu ukkospilvi) eli vaikka olisi pilvistä, niin aurinkosuojaa tulee käyttää. Ympäri vuoden, jos käyt ulkona – keskitalvella en ole laittanut kun menen töihin kun on pimeää ja lähden kun on pimeää.
Kuten tuossa alussa mainitsin akneihon, niin voisin käydä potkaisemassa teiniä itseäni takamuksille – akneihoa pitää hoitaa hellästi, ei liian kuivattavilla pesuaineilla tai karkeilla kuorinnoilla. Ja aknenäppylöitä ei voi “kuivattaa”. Niissä ei ole mitään kuivatettavaa, vaan tulehdus pitää saada hallintaan eli ihoa pitää rauhoittaa. Kuivattaminen on väärä sana, mutta siltä se tuntuu. Toinen on imeä tali pois huokosista, tämä on ehkä se mitä moni pitää kuivattamisena. Oikeastaan aknen hoidossa vähennetään tulehdusta (eli sitä punaista ärtynyttä ihoa) ja yritetään saada tali pois ihosta esim. savella, joka imee sitä itseensä. Mikään ei ole pahempaa kuin kuivattaa akneihoa, sillä se vain pahentaa tilannetta. Kosteutus ja hellä hoito ovat avainsanoja.
Rasvoittuvan ihon omaavan ei kannata vältellä öljyjä – mutta ole tarkkana millaisia öljyjä käytät. Jos iho on kuiva, niin se yrittää kompensoida tätä tuottamalla lisää ihoa kosteuttavia ainesosia, joka näkyy rasvaisuutena. Itse olen huomannut, että lisäämällä esim. ruusunmarjaöljyn ihonhoitooni, on oman ihoni rasvaisuus vähentynyt.
Olen varmasti oppinut paljon muutakin, mutta teen uuden postauksen, kunhan tajuan taas lisää asioita. Se on onneksi hienoa, että ihonhoito kehittyy koko ajan ja aina oppii jotain uutta.
Mitä te olette oppineet ihonhoidosta, joka on muuttanut ihoanne parempaan suuntaan?




4 Comments
lili
Hyviä vinkkejä, näitä oli mukava lukea! Olen vasta viime aikoina innostunut hapoista, joten homma on vielä vähän hakusessa, en tiennytkään että heti puhdistuksen jälkeen kuuluu laittaa hapot.. onko ok jos kasvopesun jälkeen pyyhin kasvot esim. Pixin Glow Tonicilla kostutetulla vanulapulla, ja sitten lisään BHAta sisältävää seerumia, vai pitäisikö se seerumi siis laittaa eka vaikuttamaan ja sitten pyyhkiä kasvovedellä? Kiitos jos neuvot 🙂
Heidi Minna
Ihonhoito on ollut minulle varsinainen vuoden teema, ja olen lukenut siitä kutakuinkin kaiken, mitä vastaan on tullut. Tärkein havainto itselleni oli, että rasvoittuvan ihon pintakuivuuteen ei auta paksummat voiteet (pahentavat vain!) vaan hellävarainen happokuorinta sekä ohuet kosteuttavat tuotteet. Toinen pintakuivuutta pahentava ja muutenkin ihoa heikentävä aine on denaturoitu alkoholi ym. alkoholin kuivattavat muodot, joita voi löytyä inci-listojen kärkisijoilta jopa meikkivoiteista ja seerumeista. Nämäkin olen vaihtanut hellävaraisempiin tuotteisiin.
Nyt etsin enää sitä täydellistä aurinkosuojaa, joka imeytyisi nopeasti jättämättä ihoa rasvaisen valkoiseksi (tai likaisen ruskeaksi, jos kyse on sävyttävästä suojasta), mutta jossa tuo denat. alkoholi ei ole liian korkealla incissä. Olisiko sinulla hyviä ehdotuksia?
JonnaH.
Mulle varmasti mullistavin juttu oli se kun tajusin, että pintakuivaa tai kuivaa ihoa on aivan turha rasittaa vesipesulla aamuisin, misellivesi riittää. Se muutti mun ihon täysin, olen kyllä kiitollinen, että tuollaisia misellivesiä tuli muutamia vuosia sitten markkinoille. Toki vanulappu ja jotkut jätettävät puhdistusmaidot olisi ajanut saman, mutta ei sillä saa niin raikasta lopputulosta kuin misellivedellä.
Nena Sofia
Mielenkiintoinen postaus, ja hyviä oivalluksia 🙂 Mullekin tuo happoasia tuli aika vastikään uutena asiana, mutta happotuotteita en hirveän pitkään olekaan käyttänyt.