Lifestyle

Lasten kasvatusmetodiärsytykset

Minua – näin äitinä sekä ihmisenä – on välillä ihmettänyt kaikenmaailman erilaiset kasvatusmetodit. Vanhat sekä uudet. Ja moni näistä on ihan sellaisia, ettei niitä edes mietitä, vaan opetetaan vaan eteenpäin – koska aina on näin opetettu.

1. Anteeksipyyntö. Lasta opetetaan pyytämään anteeksi, MUTTA lapselle ei kuitenkaan opeteta, että se anteeksipyyntö ei automaattisesti korjaa kaikkea tai että lapsen pitäisi oikeasti miettiä ja/tai katua tekoaan – tämä siis tietysti riippuu teosta ihan itsestäänkin. Minua on aina kismittänyt ihmisten tapa vain sanoa ”sori” tai ”anteeksi” ilman, että sitä oikeasti tarkoitetaan. Se on vain reaktio tapahtuneeseen, ei mitään muuta.

2. Lapsi pakotetaan halaamaan tms. Ihan oikeasti, ketään ei pitäisi ikinä pakottaa antamaan pusuja tai halaamaan edes vanhempiaan. Lapsen vartalo on lapsen oma ja lapsi saa itse päättää haluaako halata aikuista tai antaa pusun.

3. Sokea luottamus ja kunnioitus. Yksi mitä en valitettavasti tässä maailmassa ymmärrä, on se, että lapsien pitäisi luottaa ja kunnioittaa kaikkia vanhempia ihmisiä. Itse en missään nimessä ole opettanut lapselle, että kaikkiin aikuisiin pitää luottaa. Ystävällinen pitää olla, mutta valitettavasti jonkinlainen itsesuojeluvaistokin pitää opettaa aika pienestä pitäen – varsinkin näin pk-seudulla asuvana ja alueiden FB-ryhmiä lukiessa. Meidänkin alueella on välillä liikkunut joku vähän häiriintynyt tyyppi, joka ahdistelee sekä vanhempia että nuorempia ihmisiä. Ja henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kunnioitus ansaitaan, se ei tule annettuna.

Tässä nyt nämä ehkä kolme suurinta ketutuksen aihetta kasvatuksen saralla tällä hetkellä. Saa olla eri mieltä tai kertoa omia ärsytyksiä – ihan mistä vaan – tuohon kommentointikenttään.

13 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.