home,  lifestyle

Mäntyportaiden maalaus

Koska olimme tosi järkeviä, päätimme tänä kesänä maalata meidän mäntyportaat. Ei siinä muuten mitään, mutta kun ne kolmenkymmenen asteen helteet osuivat JUURI meidän loman ajalle – niinpä hikoilimme hiotessa ja maalatessa portaita. En suosittele tekemään tätä vuoden lämpimimpinä päivinä!

Heti jo alussa meinasi iskeä epätoivo, sillä kun revimme porrasmatot pois, niin jäljelle jäi todella iso kasa liimaa. Ja siis todella hyvin kiinnipysyvää liimaa. Parin testailun jälkeen öljy – meidän tapauksessa vauvaöljy, kiitos PR-näytteiden, että meillä oli – toimi parhaiten ja liiman sai rapsutettua nopeasti pois lastan avulla.

mäntyportaiden maalaus

Seuraava epätoivo – 60 karhea hiomapaperi ei meinannut tepsiä lakkaan. Ja huomautan jo tässä vaiheessa, että kannattaa vaihtaa hiomapaperia USEIN, jotta työ sujuu nopeammin. Ja meillähän on vielä pinnat sekä yläkerran tasanteella että portaissa tiheämpään kuin niiden tarvitsisi olla. Helpoin olisi ollut ostaa uutta lautaa ja tehdä uudet pinnat, mutta me päätettiin mennä vanhoilla – eli hiottiin nekin. Spakkelilla täytimme kaikki suurimmat kolhyt ja hioimme tasaisiksi. Viimeistely vielä 120 hiomapaperilla ja sitten imuroitiin ja pyyhittiin pölyt pois. Ja sitä pölyä sitten on, melkein joka paikassa. Meillä myös huoneissa, joissa ovi oli kiinni tai mitkä oli muovilla peitetty.

Alusmaalina käytimme kaikkialle Tikkurilan Multistopia, joka estää puuta kellastuttamasta vaaleaa maalia sekä hieman karhean pinnan. Se myös valkoisena antoi hyvän pohjan valkoiselle maalille. Alusmaalia käytimme kaksi kerrosta. Kuuman ilman ansiosta maalit kuivuivat tosi nopeasti – toisaalta myös huomasimme, että valumajäljet kuivuivat kanssa nopeasti ja niitä piti hioa sitten pois.

mäntyportaiden maalaus

Itse maalina käytimme Tikkurilan Pontti Puulattiamaalia, jonka sävytimme hieman sinertäväksi (koska haluan KYLMÄÄ valkoista) sävyllä Kinos L503. Itse maalissa se ei näytä yhtään sinertävältä, vain kylmältä ja kirkkaalta valkoiselta. Meidän seinät on maalattu Tikkurilan Lumi-maalilla, joka oli sävytetty sävyllä 4043 Iglu. Kun väriläpysköitä vertaa kaupassa, ovat Lumi ja Kinos melkein samaa sävyä – ja seinillä ja portaissa näyttävät samoilta. Maalasimme osan kolmeenkin kertaan, varsinkin itse porrasaskelmat.

Huomiona, että kumpikin maali on todella ohutta ja juoksevaa, eli pystysuorissa paikoissa (esim. kaiteissa) tulee helposti valumajälkiä.

mäntyportaiden maalaus

Vielä välillä löydämme kohtia, jotka voisi vielä maalata kerran uudelleen, mutta yleisvaikutelma on tosi hyvä. Portaat ovat kuin uudet – ja koko alakerta paljon isomman tuntuinen.

Koko urakka kesti monta päivää (5-6), sillä kuumuden takia emme voineet työskennellä kerrallaan montaa tuntia – plus että hiomakone piti välissä ladata – oli pakko pitää taukoja.

Suurin ongelma oli itse asiassa nuo puolat, sillä emme merkinneet niiden järjestystä ja joku tyyppi silloin aikoinaan ei ole leikannut niitä samaan kulmaan eli kaikki palat eivät yhtäkkiä sovikaan kaikkiin kohtiin. Huomaatte varmaan kuvista isommat ja pienemmät välit – sekä puuttuvan puolan. Tällä hetkellä harkitsemme esim. pleksin tai maitolasin asennusta puolien sijaan.

mäntyportaiden maalaus

Itse olen tyytyväinen tulokseen, sillä kumpikana meistä ei ole mitenkään DIY-tyyppiä. Erokaan ei ollut lähellä, joten ehkä mä uskallan kohta taas ehdottaa jotain maalaamista – toivottavasti ei kyllä hiomista, se ei ole kivaa.

Hengissä selvittiin siis urakasta!

Miltä näyttää? Avarsiko valkoiset portaat teidänkin mielestä koko alakertaa?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.