Yleinen

Luonnonkosmetiikasta kirjoittamisen vaikeus

Minulta on kysytty muutamia kertoja, että miksi en kirjoita kauheasti luonnonkosmetiikasta – tai käytä sitä. Syynä ei ole se, että en tykkäisi luonnokosmetiikasta, syynä on se kaikki muu, mikä luonnonkosmetiikan ympärillä pyörii. Ja kuten Pro Luonnonkosmetiikkakin kertoo, niin luonnonkosmetiikka ei ole laissa määrätty eli kuka tahansa voi käyttää sanaa mistä tahansa tuotteesta.

hurraw

 1. Kultti. Luonnonkosmetiikan käyttäjien keskuudessa on jonkinlainen kultintapainen juttu, joka tarkoittaa että elämään ei kuulu mitään muuta kuin luonnonkosmetiikkaa. Kaikki muu on pahasta. Näin sekakäyttäjänä olen ihan järkyttävän huono ihminen. Jotenkin ei yhtään innosta puhua luonnonkosmetiikasta, kun kohta joku tulee pätemään “faktoilla” (osa ihan valetta). Et ole parempi ihminen VAIN, koska käytät luonnonkosmetiikkaa. Tämän kulttimaisen fanilauman takia esim. Dr Hauschka on jäänyt multa kokeilematta, ei sen takia etten uskoisi tuotteiden toimivan, vaan markkinointikeinojen sekä kulttimaisen seuraajalauman.
 2. Kemikaalit. Kuinka monta kertaa olette kuulleet – tai pahimmillaan käyttäneet – että luonnonkosmetiikka ei sisällä kemikaaleja. Ööö… Kuka missasi kemian tunnit? KAIKKI neste, kaasu ja kiinteä ovat kemikaaleja. VESI on kemikaali. Jos ei ole kemikaalia, ei ole mitään. Pliis, lakatkaa puhumasta kemikaaleista kosmetiikasta puhuttaessa.
 3. Kaikki luonnollinen on parempaa. Lievää yleistystä? Kuinka moni haluaa vetää naamaansa myrkkymurattia? Tuskin kukaan. Kannattaa siis vähän miettiä mitä sieltä suusta tulee ulos tai millaisia markkinointilauseita uskoo. Myös eteeriset öljyt ovat yleensä ärsyttäviä eli herkkäihoisten kannattaa olla varovainen niiden kanssa. Ihan kuin kaikkialla – osa on hyvää, osa ei. Kannattaa siis ihan kaikissa tuotteissa katsoa inciä.
 4. Sertifikaatit. Niitä on miljoona, en vaan jaksa opetella mikä tarkoittaa mitäkin. En ymmärrä. Mä ymmärrän vegan-merkinnän (joka voi olla ihan “normaalissakin” kosmetiikassa) sekä leaping bunny -merkin. Siinä ne. Ecocertin tiedän, mutten yhtään muista mitä siihen vaadittiin. Plus ne monet muut. Ja ymmärrän että sertifikaatteja tarvitaan, mutta pienempien yritysten on välillä kallis niitä hankkia.

kure_bazaar

Se on hienoa, jos joku oikeasti haluaa tehdä edes jotain tämän maapallon hyväksi. Itsekin yritän aina välillä tehdä jotain – käytän julkisia (emme edes omista autoa), yritän vähentää punaisen lihan syömistä jne. Holier-than-thou -asenne on vaan niin persiistä kuin voi olla. Ja mä en edes viitsi koskea aiheeseen parabeenit, koska verenpaine nousee jo ajatellessa koko niiden demonisointia.

Minä käytän kyllä luonnonkosmetiikkaa ja mielelläni sitä testaan ja kirjoittaisin, jos vain pääsisin yli edes pahimmista markkinointimokista mitä luonnonkosmetiikan puolella tehdään. Olen testannut tosi ihania ja hyviä luonnonkosmetiikan tuotteita – ovat päätyneet kyllä blogiinkin, kuten luonnonkosmetiikka-tagista voi näin olettaakin – jossa yritys ei yritä tuoda itseään esiin parempana kuin muut, vaan tekee ilolla ja innolla sitä, mitä haluaa.

Tässä muutamia esimerkkejä omista luonnonkosmetiikan lemppareista:

Signe Seebidin vartalokuorinnat. Siis nämä kuorivat KAIKEN ylimääräisen iholta pois. Tuoksuvat ihanilta ja todellakin toimivat.

Laveran huulipunat. Varsinkin Dusty Rose on jotain niin ihanaa, että sitä pitää ostaa toinen putkilo, kun tämä loppuu. Laveralla on hyviä muitakin tuotteita, mutta varsinkin huulipunat.

Zuiin poskipuna sävyssä Mango on vain jotain niin upeaa. Se sopii tosi hyvin omaan ihonsävyyni ja on kivan pigmenttinen.

lavera_dusty_rose

Suoraan voin sanoa, että luonnonkosmetiikan suihkugeelit ovat olleet aika huonoja – jostain syystä niissä on ihan kauhea haju. Se on luultavasti joku pesevä ainesosa, joka tulee pisteliäänä nenään. Tämä tuoksu tuli myös Sephoran suihkugeelistä, joten en tiedä mikä se olisi. Ja jostain syystä mineraalipohjat eivät vain toimi minun iholla, vaikka kuinka haluaisin.

Jostain syystä luonnonkosmetiikastakin minua kiinnostavat ne kalliimmat brändit – Tata Harper, May Lindstrom, Patyka ja Iroisie nyt muutaman nimetäkseni.

Siinä nyt lyhyt – lyhyehkö ehkä enemmänkin – selitys aiheesta. Toivottavasti ei liian sekavaa. En siis ole luonnonkosmetiikkaa vastaan, en vain ymmärrä ihan kaikkea hälyä sen ympärillä.

Tämän myötä toivotan kaikille oikein ihanaa pääsiäistä ja paljon suklaamunia!

Mitkä ovat teidän mielestä luonnonkosmetiikan parhaat tuotteet?

33 Comments

 • Nanna/KultainenKynsilakka

  Allekirjotan NIIN MONTA pointtia jotka tossa mainitsit! En ymmärrä tietynlaista jeesustelua joka ympäröi luonnonkosmea,se saa sen lähinnä luontaantyöntäväks.. Ja tuo luonnollisen paremmuus. Hyvin usein ihmiset kestää paremmin esim apteekkituotteita just sen takia kun ne on hiottu mahdollisimman vähän ärsyttäväks,tuo on siis niin väärä mielikuva 😐

  • HennaV

   Totta, moni apteekkituote on niin monet testit käynyt läpi ja ovat hajusteettomia, että niistä saa vähemmän allergisia reaktioita kuin luonnonkosmetiikan eteerisistä öljyistä.

 • SariBP

  Erinomainen postaus:) Voisin allekirjoittaa nuo kaikki kohdat. Luonnonkosmetiikan ympärillä on valitettavan paljon fanaattisuutta, besser-wisser -asennetta ja moraalista ylemmyydentuntoa, ja paljolti niiden vuoksi en ole luonnonkosmetiikasta kovin innostunut. Käytän joskus, mutta en hakeudu luonnonkosmetiikan pariin:)

 • Sissi

  Mielenkiintoinen teksti ja hyvin argumentoitu! Mä olen joskus seurannut sivusta, miten jonkun blogin kommenttilaatikossa on käyty aika kiivastakin väittelyä luonnonkosmetiikan ympärillä ja ymmärrän hyvin, että voi olla aika korkea kynnys kirjoittaa aiheesta, koska ei jaksa eikä halua vänkkyröidä jonkun siihen hurahtaneen kanssa. Mutta yhtä kaikki, Signe Seebin vartalokuorinnat on ihania ❤

  • HennaV

   Signe Seebidin kuorinnat ovat <3 Mä olen vähän pettynyt, ettei kukaan tullut kitisemään mun kommenttiboksiin, vaikka en todella sitä tällä postauksella hakenutkaan, kunhan ärsytti 😀

 • Salla

  Jeppp, ymmärrän mitä tarkoitat! Mä myös välttelen viimeiseen asti postaamasta siitä, miksi käytän tai en käytä luonnonkosmetiikkaa. Kirjoitan tuotteista ja kokemuksista, en itseisarvosta.

  • HennaV

   Mullekin on taas tulossa luonnonkosmetiikkaa testiin ja on odottamassa, niin jos ovat hyviä, postaan ihan varmana, mutta kerron kanssa vain tuotteista ja kokemuksesta 😀 Yritän myös olla vertaamatta niihin synteettisiin tuotteisiin.

 • Charming Nails

  Käytän mieluummin luonnonkosmetiikkaa koska yksinkertaisesti ihoni siitä nauttii. Ja mineraalimeikeillä sain aikoinaan riehuneen aknen kuriin. Mutta koska ihoni nykyään kestää muutakin, käytän hyvällä omallatunnolla synteettistä kosmetiikkaakin. En tunne kemiaa ja ainesosia kuitenkaan niin hyvin että sen enempää niistä alkaisin luennoimaan 😉

 • Charming Nails

  Käytän mieluummin luonnonkosmetiikkaa koska yksinkertaisesti ihoni siitä nauttii. Ja mineraalimeikeillä sain aikoinaan riehuneen aknen kuriin. Mutta koska ihoni nykyään kestää muutakin, käytän hyvällä omallatunnolla synteettistä kosmetiikkaakin. En tunne kemiaa ja ainesosia kuitenkaan niin hyvin että sen enempää niistä alkaisin luennoimaan 😉

  • HennaV

   Mä en ole saanut mineraalimeikkejä toimimaan mun iholla – varsinkaan siis meikkipuutereita. Mun iho syö ne ihan hetkessä kauhean näköisiksi riippumatta mitä voiteita tai primereita käytän alla. Ne olisivat vain niin helppoja! Kyllä mun häämeikki aikoinaan saatiin mineraalipuuterilla aikaan ja se kestikin, mutta sen pyörittäminen iholle kesti kauniit 20 minuuttia 😀

  • HennaV

   Se on hyvä, että olet löytänyt omalle ihollesi sopivat tuotteet. 🙂 Mun etsintä jatkuu koko ajan ja valitettavasti en voisi elää ilman bentsoyyliperoksidia, joka nyt on vain lääkevoide 😀 Mutta odottelen esim. juuri Laveralta paria tuotetta, jotka ehkä voisivat toimia ihollani sen verran, että saisin lisää luonnonkosmetiikkaa lisättyä päivittäiseen ihonhoitooni.

  • HennaV

   Se on hyvä, että olet löytänyt omalle ihollesi sopivat tuotteet. 🙂 Mun etsintä jatkuu koko ajan ja valitettavasti en voisi elää ilman bentsoyyliperoksidia, joka nyt on vain lääkevoide 😀 Mutta odottelen esim. juuri Laveralta paria tuotetta, jotka ehkä voisivat toimia ihollani sen verran, että saisin lisää luonnonkosmetiikkaa lisättyä päivittäiseen ihonhoitooni.

 • Nimk

  Ihanku omasta “kynästä” tämä teksti, vaikken blogia pidäkään. Itsekin olen kosmetiikan sekakäyttäjä, kuten myös sekasyöjä ja kaikkea muuta sekavaa 😀
  Suoraan sanottuna ärsyttää suuresti luonnonkosmetiikan ympärillä oleva fanaattisuus. Sama kuin kasvissyönnin. Ja etenkin se, miten usein he levittävät virheellistäkin tietoa ihan vaan syyllistyksen merkeissä. Itse käytän pääsääntöisesti ei-luonnonkosmetiikkaa, mutta toiseltakin puolelta on kertynyt suosikkituotteita, ei niinkään luonnollisuuden vaan tuotteen toimivuuden takia. Joten ymmärrän, miksi et postaa aiheesta sen enempää. Jos tuote kiinnostaa ihan vaan toimivana tuotteena, voi kommenttikentässä aina olla joku, joka tarttuu postauksessa siihen luonnollisuuteen tai “tiedon puutteeseen” yms.
  Nyt raskaana sitä saa välillä kuulla, kuinka pitäisi kaikki meikki- ja hiusjutut jättää hyllyyn tai vähintään vaihtaa luonnonkosmetiikkaan, koska KEMIKAALIT. Voi herranjestas. Kaikessa on kemikaaleja. IHAN KAIKESSA. On haitallisia, vähemmän haitallisia, turhaan demonisoituja jnejne. En aio elää kuplassa hippinä 😀 Luotan sekä Suomen että EUn ubertarkkaan syyniin, ja käytän huoletta edelleen kaikkia suosikkituotteitani, teilatkaa vaan jos haluatte 😀

  • HennaV

   Kemikaalit-sanakin ärsyttää kosmetiikkamaailmassa 😀 Ja todella, tuo kasvissyöntiasia on toinen. Itse sekasyöjänä syön kyllä välillä ihan pelkkää kasvisruokaa (ja ou mai gaad, vegaaniruokaa) niin sitten ihmetellään, että miksi en syö vain kasvisruokaa tai miksi syön kasvisruokaa kun voisin syödä lihaakin. Tähän kylläkin syyllistyy siis sekä sekasyöjät että vegaanit.

 • Nimk

  Ihanku omasta “kynästä” tämä teksti, vaikken blogia pidäkään. Itsekin olen kosmetiikan sekakäyttäjä, kuten myös sekasyöjä ja kaikkea muuta sekavaa 😀
  Suoraan sanottuna ärsyttää suuresti luonnonkosmetiikan ympärillä oleva fanaattisuus. Sama kuin kasvissyönnin. Ja etenkin se, miten usein he levittävät virheellistäkin tietoa ihan vaan syyllistyksen merkeissä. Itse käytän pääsääntöisesti ei-luonnonkosmetiikkaa, mutta toiseltakin puolelta on kertynyt suosikkituotteita, ei niinkään luonnollisuuden vaan tuotteen toimivuuden takia. Joten ymmärrän, miksi et postaa aiheesta sen enempää. Jos tuote kiinnostaa ihan vaan toimivana tuotteena, voi kommenttikentässä aina olla joku, joka tarttuu postauksessa siihen luonnollisuuteen tai “tiedon puutteeseen” yms.
  Nyt raskaana sitä saa välillä kuulla, kuinka pitäisi kaikki meikki- ja hiusjutut jättää hyllyyn tai vähintään vaihtaa luonnonkosmetiikkaan, koska KEMIKAALIT. Voi herranjestas. Kaikessa on kemikaaleja. IHAN KAIKESSA. On haitallisia, vähemmän haitallisia, turhaan demonisoituja jnejne. En aio elää kuplassa hippinä 😀 Luotan sekä Suomen että EUn ubertarkkaan syyniin, ja käytän huoletta edelleen kaikkia suosikkituotteitani, teilatkaa vaan jos haluatte 😀

  • HennaV

   Kemikaalit-sanakin ärsyttää kosmetiikkamaailmassa 😀 Ja todella, tuo kasvissyöntiasia on toinen. Itse sekasyöjänä syön kyllä välillä ihan pelkkää kasvisruokaa (ja ou mai gaad, vegaaniruokaa) niin sitten ihmetellään, että miksi en syö vain kasvisruokaa tai miksi syön kasvisruokaa kun voisin syödä lihaakin. Tähän kylläkin syyllistyy siis sekä sekasyöjät että vegaanit.

 • Henna / High & Light

  Juuri näin! Eniten ärsyttää juurikin tuo kulttitouhu ja oletus siitä, että luonnollisuus on joku itseisarvo jonka paremmuutta ei tarvitse millään tavalla perustella. Koska onhan sen nyt vaan oltava kaikin puolin parempaa, koska se on luonnollista. Syödään kaikki kärpässieniä, jee. Nyt kun opparini tulee todennäköisesti liittymään vahvasti luonnonkosmetiikkaan ja on pitänyt tehdä vähän lisää taustaselvitystä aiheesta, niin ymmärrän kyllä luonnonkosmetiikassa sen ympäristönäkökulman, kuten esimerkiksi sen, että silikoneista ei tykätä siksi, että ne hajoavat hitaasti luonnossa. Ihan loogista, jos ekologiset arvot kiinnostaa. Todella harvoin vaan kuulee kenenkään luonnonkosme-hihhulin perustelevan silikonien pahuutta sillä ympäristönäkökulmalla, vaan yleensä se demonisointi keskittyy siihen, että nokun ne silikonit on ihan turhia kun ne vaan parantaa ihotuntumaa eikä oikeasti hoida ihoa tai sisällä ravitsevia aineosia. Samalla unohdetaan kuitenkin aina se, että jotkut (esim. minä) voi oikeasti nauttia siitä ihotuntumastakin ja toivoa sitä tuotteeseen.

  • HennaV

   Silikonihan toimii iholla suojakerroksena eli ei päästä sitä kosteutta haihtumaan pois. Ja tuntuuhan se sileältä, mutta sillä on ihan toinen funktiokin 🙂 Mutta joo, osa luonnonkosmetiikan paremmuudesta on jotenkin outoja, vaikka järkeviäkin argumentteja löytyisi.

 • Henna / High & Light

  Juuri näin! Eniten ärsyttää juurikin tuo kulttitouhu ja oletus siitä, että luonnollisuus on joku itseisarvo jonka paremmuutta ei tarvitse millään tavalla perustella. Koska onhan sen nyt vaan oltava kaikin puolin parempaa, koska se on luonnollista. Syödään kaikki kärpässieniä, jee. Nyt kun opparini tulee todennäköisesti liittymään vahvasti luonnonkosmetiikkaan ja on pitänyt tehdä vähän lisää taustaselvitystä aiheesta, niin ymmärrän kyllä luonnonkosmetiikassa sen ympäristönäkökulman, kuten esimerkiksi sen, että silikoneista ei tykätä siksi, että ne hajoavat hitaasti luonnossa. Ihan loogista, jos ekologiset arvot kiinnostaa. Todella harvoin vaan kuulee kenenkään luonnonkosme-hihhulin perustelevan silikonien pahuutta sillä ympäristönäkökulmalla, vaan yleensä se demonisointi keskittyy siihen, että nokun ne silikonit on ihan turhia kun ne vaan parantaa ihotuntumaa eikä oikeasti hoida ihoa tai sisällä ravitsevia aineosia. Samalla unohdetaan kuitenkin aina se, että jotkut (esim. minä) voi oikeasti nauttia siitä ihotuntumastakin ja toivoa sitä tuotteeseen.

  • HennaV

   Silikonihan toimii iholla suojakerroksena eli ei päästä sitä kosteutta haihtumaan pois. Ja tuntuuhan se sileältä, mutta sillä on ihan toinen funktiokin 🙂 Mutta joo, osa luonnonkosmetiikan paremmuudesta on jotenkin outoja, vaikka järkeviäkin argumentteja löytyisi.

 • Jonna

  Mä olen sekakäyttäjä ja omat yhteistyökumppanit ovat ilmeisen hyvin sisäistäneet sen, koska yksikään ei ole yrittänyt tuputtaa mulle omaa ideologiaansa, tai saada minut käännytetyksi, jos näin olisi, varmaan ei tuotteita blogissa koskaan näkyisi, koska maku menisi heti. He kunnioittavat minun päätöksiäni ja minä heidän. Luonnonkosmetiikan ympärillä kieltämättä pyörii osin sellainen kultti, joiden mielestä minäkin olen pahapaha ihminen. Meillä on sama kuin teillä, meille ei ole autoa, eikä edes kummallakaan korttia. Siinä on jo melkoinen ekoteko, lihaa syödään varmaan 1-2 kertaa viikossa, joten siltäkin osin sujuu suht mukavasti. Joten en todellakaan jaksa ymmärtää, miten joku tuomitsee minut käyttämäni kosmetiikan vuoksi. Luonnollisuudella perustellaan aika monia asioita nykyään turvalliseksi ja niinhän se ei todellakaan mene.

  • HennaV

   Ei mullekaan onneksi ole yhteistyökumppanit tätä tehneet suoraan, mutta kun välillä kaivaa jostain goodie bagista tulleen yrityksen sivuja, niin sieltä löytyy vaikka ja mitä.

 • mses

  Jäin pohtimaan tätä muutamaksi päiväksi. Tässä oli niin hyvin kiteytetty ahdistus, jota itsekin koen. Tällä hetkellä lempparivoiteet ovat luonnonkosmetiikkaa, mutta lähinnä sen takia, että niissä on paras tuoksu. Monien “normikosmen” tuotteiden parfyymien haju ahdistaa kasvoilla. Minua kummastuttaa, että luontoalkuperästä on tehty se tärkein kriteeri. Paljon mielummin haluaisin tuotteita, jotka ovat eettisiä ja ympäristöystävällisiä riippumatta ovatko raaka-aineet pellosta vai fiksusta tuotantolaitoksesta. Samassa suossa ollaan tosiaan ruokakeskustelussa. Keskitytään siihen täyttääkö joku luomu-käsitteen kriteerit, kun voitaisiin järkevämmin tarkastella vaikkapa CO2-päästöjä.
  Tässä on avauduttu asiaa sivuten: https://theoutline.com/post/1394/the-unbearable-wrongness-of-gwyneth-paltrow Maailma on kummallinen paikka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.