body

Kun kuivan ihon rasvaus kirvelee

Tämä aihe tuli päähäni, kun tein viime perjantain postausta.

Onko teille koskaan käynyt niin, että olette rasvanneet kuivaa ihoa – minulla se on yleensä sääret – ja olette toivoneet rasvauksen vievän pois kutinaa, mutta tilalle onkin tullut hetkeksi poltteleva tunne, kun voide imeytyy ihoon? No, minulle on.

Aloin miettiä, että miksi tätä käy välillä, mutta ei aina ja googlettelulla löysinkin ihan järkeviä syitä.

Syy on joko itse tuotteessa tai ihossa. Kuiva iho voi olla monelle todella tuskainen ilman, että siihen edes kosketaan. Voiteissa taas voi olla ainesosia, jotka voivat olla kuivalle iholle liian tujuja, joten kuivaihoisten on syytä välttää mm. näitä ainesosia: AHA-hapot, C-vitamiini, glykoolihappo tai laktaalihappo. Myös voiteiden hajusteet tai niiden sisältämä alkoholi voivat aiheuttaa ihoärsytystä, jonka takia iho alkaa poltella.

Yksi teoria on myös, että jos itse voide on liian ohut, se voi kirvellä iholla. Jos tätä tapahtuu, kannattaa kokeilla paksumpaa voidetta. Itse olen muuten tämän huomannut, paksummista voiteista ei yleensä tule kirvelevää tunnetta. Voide kannattaa levittää myös heti suihkun jälkeen, kun iho on vielä kostea. Näin ollen ihoon jää vielä vähän lisää kosteutta.

Muita vinkkejä, joita kuivaihoisten kannattaa talvella harkita? Ihan ensimmäisenä sanon ilmankostuttimen. Itse ostin omani nielurisaleikkauksesta toipumiseen, mutta se on ollut päällä myös talviöisin eikä naamani ole ollut yhtään kuiva tai karhea, kuten aikaisempina – jopa lämpimämpinä – talvina. Myös liiallinen pesu tai liian kuumalla peseminen kuivattaa ihoa. Kuka nyt talvella haluaa viileän suihkun ottaa? Yök!

Kuiva iho tarvitsee aurinkosuojaa myös talvella, mutta herkkäihoisten kannattaa suunnata katseet fyysisen suojan antaviin tuotteisiin, sillä kemialliset voivat ärsyttää ihoa vielä enemmän.

13 Comments

 • EllaA

  Oon miettinyt tätä samaa koko pienen ikäni, atooppisella, kuivalla iholla varustettu kun olen, jokainen korkean vesipitoisuuden voide tuntuu tekevän. Itse olen mieltänyt sen siihen, kun iho on kuitenkin hieman ns. rikki ja siihen osuu vettä, niin kyllähän se nyt kirvelee, etenkin yhdistettynä tuotteen muihin ainesosiin.

 • Karoliina

  Öljyjen nauttiminen sisäisesti auttaa kans. Itse syön yleensä Helokkiöljykapseleita pakkaskauden ylitse ja ennen lähes haavoille kumartamisesta ratkeileva selkäni on öljyjä syödessä paljon paremmassa kunnossa.

 • Satu / Ripsarit Poskilla

  Mulla ei ole kuiva iho, joten törmään tuohon tilanteeseen harvoin. Mieleeni kyllä palasi eräs hemmotteluhoito kauneushoitolassa, jossa sääriin hierottiin jotain ihme ainetta ja kuorinnan jälkeen se kirveli todella paljon 😮 Hui kauhistus, jos iho olisi niin kuiva, että se kirvelisi.

 • Tarja

  Just eilen mietin tätä. Erityisesti lapsuudesta muistan HTH-voiteen kirvelleen. Eilen hilseilevän kuivaa ihoani kirveli LV:n yövoide. Tänään otin tehokkaammat aseet käyttöön ja sivelin ihoon Bevitaa. Ei kirvellyt, ja kuivat kohdat saivat huutia.

 • kiitos HL

  Tämä on eka talvi, jolloin ihoni ei ole ollut pintakuiva – kiitos yhden tuotteen. Ostin Hada Labon superkosteuttavan kasvoveden(koko nimi on Hada Labo Rohto Goku-Jun Hyaluronic Lotion Light, ääk :D), jota taputtelen iholle puhdistuksen jälkeen ennen seerumeita, kosteusvoiteita yms. Ihan uskomatonta, miten yhdellä purtilolla on ollut tuollainen vaikutus!

 • Tomppa

  Pakko ihan miehenä tulla tänne kommentoimaan, että tuota HTH;n kosteusrasvaa kun tunget niin kuiviin käsiisi joissa on jo mikrohaavoja tms, niin se tajuton POLTE JA SÄRKY !!!! Jessus ristus soikoon melkee tappaaa aivan, siis meinaa ihan oikeasti vetää tajun kankaalle siitä kivusta.. Kädet punottaa tulipunaisena ja tuntuu siis juuri siltä että 300 asteen rautakangella joissa partateriä, niin sillä raavitaan käsiä..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.