home,  lifestyle

Kodin muutos osa 1 – uusi lattia alakertaan

Meillä on ollut tänä vuonna aika monta erilaista muutosta tähän kotiin – osa pienempää, osa suurempaa. Aloitetaan vaikka sillä ensimmäisellä, kalliimmalla ja ehkä eniten koko alakertaa muuttavalla muutoksella, nimittäin uudella lattialla.

Ensin vähän tietoa meidän kämpästä – asumme virallisesti paritalossa, mutta oikeasti rivitalossa. Meillä on siis vain toisella puolella naapuri, kuten on kaikilla tässä talonyhtiössä, mutta toisella puolella on ulkovarastot, jonka toisella puolella taas paritalo. Neliöitä on 80 kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on keittiö, olohuone ja wc, yläkerrassa saunallinen kylppäri ja kaksi makuuhuonetta, joissa toisessa parveke takapihalle.

mosaiikkiparketti

mosaiikkiparketti

Meillä oli alkuperäiset erittäin karmeat – sori vaan, jos joku tykkää, mutta me ei kumpikaan tykätä plus ne olivat erittäin huonossa kuosissa – 70-luvun mosaiikkitammiparketit. Aivan liian kellertävää ja sekavaa. Niinpä me lopultakin tänä vuonna päädyttiin, että nyt on aika tehdä jotain, joten marssimme K-Rautaan. Itse olisin halunnut keittiöön kaakelilattian, mutta koska meidän parketti on liimattu suoraan betonin päälle, niin se olisi tarvinnut lattialämmityksen, ettei talvella olisi varpaat jäätyneet.

Niinpä päädyttiin kaakelimaiseen laminaattiin. Ja joo, laminaattiin eikä parkettiin. Tätäkin me mietimme pitkään, mutta tällä kertaa päädyttiin laminaattiin ja se levitettiin alkuperäisen lattian päälle. Eli joku seuraava asukas voi repiä tämän lattian irti ja kunnostaa alla olevan parketin.

megafloor antrasiitti magma

megafloor magma antrasiitti

Kynnykset pidettiin metallisina (harmaina), eteiseen tai wc:een ei koskettu. Eteisessä on kokolattiakuramatto ja vessassa kaakelit. Meillä oli ennestään tosi korkeat ja valkoiset jalkalistat, ne muutettiin lähemmäs eteisen/olohuoneen lattian sävyä ja matalimmiksi, jonka takia seinät piti hiota/maalata. Tästä urakasta toisessa postauksessa.

Keittiön laminaatiksi valikoitui Megafloorin Magma Antrasiitti, joka on mattapintainen ja kivijäljitelmää. Itse tykkään tosi paljon tumman lattian tuomasta särmästä keittiössä.

goodiy toscolano harmaa

goodiy toscolano harmaa

Muun alakerran laminaatiksi valikoitui kai aika yleinen Goodiy Toscolano Harmaa. Tykkään siitä, että se näyttää puulta ja on sen verran eläväinen pinnaltaan, että pienet naarmut eivät siinä heti näy. Tämä avarsi tosi paljon meidän alakertaa, sillä kellertävä parketti söi valoa.

Molempia meillä jäi onneksi paketti vielä yli, jos jotain käy, niin sitten vain korjataan.

goodiy toscolano harmaa

Me palkattiin lattian ja listojen laittoon ulkopuolinen työntekijä, itse emme halunneet alkaa asentamaan lattiaa, sillä meillä on pari tukipylvästä keskellä lattiaa sekä muita epämääräisiä kulmia. Parempi maksaa, että saa hyvää jälkeä, varsinkin kun kumpikaan meistä ei ole mikään DIY-tyyppi.

Miltä näyttää? Onko parempi nyt vai ennen?

6 Comments

 • Nanna/Kultainen Kynsilakka-blogi

  Mulla on kans tuo kauhee likasen kellertävä palaparketti :S Jos olis oma kämppä,repisin ihan salettiin ylös.

 • Sami

  Hei. Miten on Goodiy Toscolano Harmaa laminaatti kestänyt? Suunnitellaan saman laminaatin laittoa ja kiinnostaa miten kestää käyttö? Onko tullut naarmuja koloja jne?

 • Routa

  Hei oliko teillä portaat yläkertaan? Meillä on sama tilanne ja sama parketti.. ja mietin, että miten laminaatti asennetaan portaiden ympärille?

  • Henna V

   Hei, on portaat. Meillä on myös kaksi metallipilaria portaiden molemmissa päissä tukemassa kattoa. Parketti on asennettu niin, että pilarien kohdalta se on niin lähellä pilaria, että ympärille on vedetty vain silikonia. Meillä on portaita vasten jalkalistat, sillä meidän portaissa alin “askel” on iso neliö kulmassa (portaat ovat suorassa seinää vasten).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.