health,  lifestyle,  skincare

Kaksi diagnoosia yhden hinnalla – vitiligo

Päätin lopultakin käydä ihotautilääkärillä, sillä viimeiset muutamat vuodet minua ovat mietityttäneet kasvoissa olevat pigmentittömät kohdat. Ne ovat myös levinneet viimeisen parin vuoden aikana. Niinpä naputtelin itseni Ihosairaalan sivuille ja varasin eiliselle lääkäriajan.

Sieltä se diagnoosi tuli lääkäriltä melkein heti – parin tarkentavan kysymyksen jälkeen – että vitiligoa eli valkopälvisyyttähän se on. Vitiligo eli valkopälvisyys on autoimmuunisairaus, jossa elimistö hyökkää ihon melanosyyttejä vastaan ja näin ollen tuhoaa melanoomaa jättäen vaaleita laajentuvia laikkuja iholle. Itselläni näitä laikkuja on pääasiassa kasvoissa ja varsinkin hiusrajan sekä silmien läheisyydessä. Tämän lisäksi käsivarsissa on muutamia laikkua. Koska olen näin vaalea, niin ne eivät juurikaan minua haittaa, oikeastaan vain halusin selvittää, ettei taustalla ole jokin muu sairaus.

vitiligo pale freckled skin

Tunnetuin vitiligotapaus taitaa olla Michael Jackson – sekä uudempana malli Winnie Harlow. Vitiligoon ei ole parannuskeinoa eikä juuri hoitojakaan. Lääkärikin käski vain käyttää kunnon aurinkorasvaa ettei oma iho tummu, niin silloin läikät eivät näy niin paljoa.

Niin ja se toinen diagnoosi oli oikeastaan jo ihan tiedossa (ja kuvissakin näkyvissä), eli akne. Siihen sen sijaan lääkäri kirjoitti kahtakin lääkettä – Acnatacia ja Differiniä. Aloitan ensin Acnatacilla, mutta koska kyseessä on antibioottinen voide, niin sitä ei saa yli kahta kuukautta pidempään käyttää eli tämän jälkeen siirryn Differiniin. Ei siis täysin turha käynti ollut – sain vahvistuksen ja toivottavasti kunnon voiteet, että akne pysyy kurissa.

vitiligo pale freckled skin

Loman vika viikko on käynnissä, joudun jo perjantaina tekemään muutaman tunnin töitä. Lapsen takia perjantaina herätys on muutenkin jo NELJÄLTÄ aamulla. Ihania nämä uni-EEG-tutkimukset. Eli voin hyvin sitten tehdä aikaisin aamulla töitä, ennen kuin pitää lähteä sairaalaan. No, tuleepahan taas totuteltua aikaiseen heräämiseen.

Onko teillä lomat jo pidetty vai vieläkö on käynnissä tai edessä?

4 Comments

 • Murmis

  Mulla on vitiligo-diagnoosin kanssa elämää jo 25 vuotta takana. Hyvät aurinkorasvat (jotka ei jätä klähmäisiksi) ovat tosiaan tarpeen. Mutta eivät ne esim rantapäivänä Kanarialla tai viime viikolla Aquaparkissa riittäneet. Aurinkosuojavaatteet ja aloe vera -tuotteet ovat tulleet tutuiksi myös. Minulla pigmentitöntä alaa alkaa olla jo yli 50% kropasta.

  • Henna V

   Mä muistelinkin että sulla on vitiligo. Mulla paloi ns. normaali oho mutten noita läiskiä saanut poltettua. Onneksi oon tottunut läträämään aurinkovoiteiden kanssa ympäri vuoden jo muutenkin.

 • Mimmi

  Hei! Saisinko kysyä, että muistatko vielä kenellä ihotautilääkärillä kävit, hänen nimensä?
  Minulla olisi samantyylinen asia hoidettavana.
  Yst. Mimmi

 • Mimmi

  Hei! Minulla olisi samantapaista asiaa , niin muistatko yhtään kenellä ihotautilääkärillä kävit ihosairaalassa hki, niin hänen nimeään vielä?
  Yst. Mimmi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.