hair

Hyvä, paha silikoni – miksi silikonia käytetään hiustuotteissa?

Mua on jo pidempään ihmetyttänyt, kun ihmiset sanovat, että eivät halua käyttää silikonisia hiustuotteita. Ymmärrän, jos kyseessä olisi allergia silikoneja kohtaan, mutta näissä tapauksissa ei ole kyse siitä. Silikoneista on kirjoitusta suomeksi esim. Karkkipäivässä ja INCImixissä . Suosittelen tsekkaamaan nämä kirjoitukset, sillä näissä postauksissa kirjoitetaan myös silikonista yleisesti ja varsinkin selitetään enemmän kemiaa. Oma postaukseni on mahdollisimman helposti ymmärrettävä.

Itse keskityn tässä postauksessa vain hiustuotteissa oleviin silikoneihin. Sitten on ihan toinen maailma muussa kosmetiikassa käytetyistä silikoneista.

Itsehän siis käytän silikonia hiustuotteissa, jos minulla on värjätyt hiukset. Miksi minä teen näin? Miksi muut tekevät toisella tavalla?

Miksi silikonia on hiustenhoitotuotteissa?

Silikonia käytetään hiustenhoitotuotteissa, koska se tekee kalvon hiuksen pinnalle, jolloin hius näyttää ja tuntuu sileämmältä, helpommin kammattavalta ja kiiltävältä.

Myös vettä hylkivät silikonit estävät kosteuden pääsemistä hiukseen tai hiuksesta pois.

Miksi silikonia vältetään?

Moni välttää silikoneja, koska ne tekevät hiuksista raskaan tuntuiset tai ne kerääntyvät hiuksiin. Tämä riippuu täysin millaisesta silikonista puhutaan. Alla on lueteltu silikoneja, joita hiustuotteista löytyy sen vesiliukoisuuden mukaan.

Vesiliukoiset silikonit

Dimethicone Copolyol
Lauryl Methicone Copolyol
Hydrolyzed wheat protein (Hydroxypropyl Polysiloxane)
Kaikki silikonit, joissa on PEG-alku

Vettä hylkivät (ei-vesiliukoiset) silikonit

Trimethylsilylamodimetheicone
Dimethicone
Phenyl Trimethicone
Cetearyl Methicone
Dimethiconol
Amodimethicon
Stearyl Dimethicone
Cyclomethicone
Cetyl Dimethicone
Cyclopentasiloxane
Behenoxy Dimethicone
Stearoxy Dimethicone

Vesiliukoiset silikonit tekevät nimensä mukaan juuri sitä – eli liukenevat veteen. Näin ollen ne eivät keräänny hiukseen, vaan pelkällä vedellä ne on helppo huuhdella pois. Tällaisia vesiliukoisia silikoneja voi hyvin käyttää, jos ei halua käyttää sulfaattipitoista shampoota (sulfaatista ehkä enemmän joku toinen kerta).

Jos tuotteessa on vettä hylkiviä silikoneja, niin näiden kerääntyminen hiukseen riippuu oikeastaan sekä silikonista että miten hiuksia pestään. Jotkut silikonit on tehty tarraantumaan hiukseen paremmin, kuten esimerkiksi amodimethicon. Amo-, amine- tai amino-alkuiset on muotoiltu pysymään hiuksissa paremmin ja näitä löytyy varsinkin hiuksiin jätettävissä hoitoaineissa. Yksi tunnetuimmista on ehkä Dimethicone, joka on raskas – mutta myös halvin – silikoni. Tämä on ehkä se silikoni, joka saa monet tuntemaan hiuksensa raskaimmiksi tai latteiksi pesun jälkeen. Vettä hylkviät silikonit tarvitsevat pesevän ainesosan, jotta ne saa pestyä hiuksista pois – sulfaattia.

Silikonien kertyminen hiukseen ei tapahdu ikuisesti – hius on vain määrätyn paksuinen ja pituinen, silikoni ei pysty tarttumaan itseensä eli kun hius on kuorrutettu silikonilla, ei lisäsilikoni aiheuta enempää kertymää.

Kenen kannattaa välttää silikoneja?

Kuka tahansa voi käyttää vesiliukoisia silikoneja, kunhan hiukset vain huuhdellaan vedellä tai käytetään sulfaatittomia shampoita. Eli jos harjoitat co-washia eli pelkästään hoitoaineella hiusten pesua, niin kannattaa katsoa, että hoitoaineessa on vesiliukoisia silikoneja.

Vettä hylkivät silikonit eivät lähde pelkällä vedellä, joten tarvitset sulfaattipitoisen shampoon saadaksesi hiukset puhtaiksi. Ne, joilla on kuivat hiukset eivät luultavasti halua käyttää sulfaattipitoista shampoota, sillä se on kuivattavaa. Tämän lisäksi jos hius on kuorrutettu silikoneilla, ei kosteus pääse hiukseen. Näin ollen varsinkin kiharat hiukset omaaville ei vettä hylkivä silikonihoitoaine ole paras mahdollinen tuote. Oma hiustenlaatu vaikuttaa myös aika paljon silikonien kerääntymiseen, huokoisiin hiuksiin silikoni tarraa paremmin.

Miksi en vältä silikoneja?

Omat hiukseni ovat tällä hetkellä normaalit. Niitä on värjätty, muttei blondattu. Tällä hetkellä minulla on käytössä sulfaatiton shampoo ja vesiliukoista silikonia sisältävä hoitoaine. Kuitenkin seuraavaksi voi olla ihan mitä vain. Ainoastaan blondattuna tuli vähän katsottua, että mitä hiuksiinsa pistää, mutta omat hiukseni olivat niin pahoin vaurioituneet, että oli pakko käyttää silikoneja, jotta hiukset käyttäytyisivät paremmin. Hiukseni eivät ole luonnostaan kuivat, joten minun ei tarvitse senkään takia vältellä määrättyjä hiustuotteita. Suomalaisessa hiuksessa kyllä helpoiten huomaa dimethiconen kaltaisten silikonien lätistävän vaikutuksen, muttei sekään ole suurin ongelma. Myöskin päänahkani kestää silikoneja, kunhan vaihtelen shampoota ja hoitoainetta aina välillä.

Miten te? Välttelettekö silikoneja vai eikö teitä kiinnosta?

14 Comments

  • Mia

    Miksi ei saa käyttää sulfaattipitoista shampoota vesiliukoisten silikonien kanssa?
    Mulla silikonit shampoossa aiheuttaa päänahan kutinaa ja ärsytystä. Ainakin siihen olen oireet yhdistänyt, voi toki olla joku muukin tekijä. Sitä, onko tuotteissani ollut vesiliukoisia vai vettä hylkiviä silikoneja, en tiedä.
    Hoitoaineessa ei niinkään haittaa, sitä kun ei tarvitse päänahkaan hieroa 🙂
    Muutenkin tuotteiden sopivuus aiheuttaa melkoista päänvaivaa, herkkänahkainen kun olen. Ja kuitenkin hiukset vaatisivat silotusta ja kosteutta (raidoitukset kuivattaneet) mutta päänahka ei tykkää oikein mistään :/

    • Henna / One of Beauty's Daughters

      No olipa se lause tyhmästi kirjoitettu, korjaan. Siis tottakai saa käyttää, vesiliukoisten silikonien kanssa sitä ei vain tarvita poistamaan silikonia hiuksista 🙂
      Päänahan kutina on ärsyttävää. Mulla johtuu yleensä kuivumisesta, en ole yhdistänyt omaani vielä mihinkään ainesosaan. Herkän ihon kanssa vaan pitää kokeilla mikä sopii eli halvaksi ei tule ja on hankalaa.

  • sari

    Kylläpäs taas viisastuin. Itsellä on hankaluuksia välillä löytää sopivia aineita, mutta en tiennyt näistä silikonien vesiliukoisuudesta tai hiuksia latistavasta vaikutuksesta. Sulfaateista puhumattakaan. Pitääpä tutkia, mitä itselle sopivat shampoot oikein sisältävät. Jos vaikka viimein pääsisi kartalle, mitä kannattaa hankkia ja mitä ei!

  • Lusa

    Mä välttelen silikoneja ainakin hoitoaineissa, koska omat hiukset kaipaa oikeasti hoitavia aineita, Toki joissain hoitoaineissa on molempia, mutta olen todennut helpommaksi vain pysyä kokonaan kaukana 🙂 Toisaalta ainakin jos dimethicone päätyy lähellekään ihoa, iho vastaa kukkimalla, eli ainakin dimethicone on täällä lähes kirosana : D

  • Henna

    Omaan paksuun tukkaan ja pörrölatvaan valitsen tuotteita, joissa nimenomaan on sitä silikonia. Varsinkin latvansilottaja-silikonipommit on kovassa käytössä 😀

  • innaB

    Mä en oikeastaan juuri katso mitä mun shampoot ja hoitoaineet sisältää, kunhan vain länttään päähän ja katson sitten että toimiiko… 😀
    Näin värjäämättömille hiuksille pitää oikeastaan katsoa vain ettei ole liian hoitava tuote. Alussa se oli aika hankalaa kun oli tottunut valitsemaan blondatuille hiuksille niitä superhoitavia tuotteita ja yhtäkkiä ne sitten vain latistivat hiuksia ja rasvoittui nopeammin, kun oma värjäämätön hius kasvoi takaisin.

  • Malle

    Johan oli infopläjäys, kiitos :). Mä heräsin näihin silikoneihin, kun aloin ihmetellä mainostekstiä, jonka mukaan hoitoaine saa hiuksesi näyttämään hyväkuntoisilta. Siis vähän sama kuin kakan kuorruttaisi kermavaahdolla ja oikein tuuppaisi kirsikan päälle :). Kyllähän se jäätelöannokselta näyttää. Mä jumitan aina mainosten sanamuotoihin ja tällä kertaa päädyin selvittämään mikseivät hoitoaineet tee hiuksista terveempiä vaan saavat ne ainoastaan näyttämään siltä :). Hyvä paha silikoni! Itse en välttele mutta lukaisen kyllä aina listasta kuinka korkealla inclissä eka silikoni luuraa.

  • Kuorotipu

    Mulla on sama ongelma kuin ekalla kommentoijalla, eli jatkuvassa käytössä silikonishampoot aiheuttaa jäätävää kutinaa päänahkaan. Satunnaisesti käytettynä ok ja hoitoaineissakaan en sitä vältä. Hoitoaineet, naamiot yms levitän kuitenkin vain pituuksiin ja latvoihin.

    Mä kärsin talviaikaan ajoittain kuivasta päänahasta, mutta se silikonikutina ei ole samanlaista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.