makeup

How to: Silmäluomen pohjustus

Mulle tuli yhtenä aamuna ihan yhtäkkiä vain päähän, että enpä ole tainnut sanoa omaa näkemystäni ko. asiasta. Tänään siis hieman juttua silmäluomen pohjustuksesta – tuotteista, tavoista ja mielipiteistä.

Itsehän en teininä edes tiennyt, että mikä on silmäluomen pohjustaja. Voi niitä luomivärejä luomivaossa – ei ollut kivaa. Onneksi ennen blogin aloittamista törmäsin pohjustajiin ja loppu onkin sitten historiaa.

Pohjustuksen tarkoitus

Pohjustajia käytetään pitämään luomivärit paikoillaan ja antamaan niille intensiivisemmän värin. Varsinkin omilla raskailla luomillani luomivärien paikoillaan pysyminen on ollut se suurin ongelma. Luomien hankaessa toisiaan silmien räpsyessä ovat kaikki luomivärit nätisti ennen pohjustusta kulkeutuneet joko ripsirajaan tai luomivakoon. Pohjustaja tuo myös luomivärien pigmentin paremmin esiin.

Erilaiset pohjustajat

Moni ammattilainen käyttää joko peiteainetta tai meikkivoidetta luomen pohjustajana. Itselläni tämä ei vain toimi, kummatkin ovat sen verran kermaisia eivätkä asetu yhtä hyvin kuin oikea luomille tarkoitettu pohjustaja. Ensimmäinen omistamani pohjustaja oli Lumenelta, tätä löytyy uudistuneena vieläkin – ja on ihan hyvä sekä helppo löytää kaupoista. Tämän jälkeen oli tietysti kokeiltava kulttituote UDPP:tä (tai UDEPP) Urban Decay Eyeshadow Primer Potionia (muistaakseni vuonna nakki kun tämän ekaa kertaa ostin ei nimessä ollut Eyeshadowia, jonka takia itse lyhennän ilman E:tä nimen). UDPP toimii välillä paremmin ja välillä huonommin. Joskus joudun turvautumaan ns. tuplapohjustukseen eli alle UDPP ja päälle MACin Paint Pot (Soft Ochre). Paint Potit ovat myös hieman tahmeampia kuin UDPP – tai TSFI – joten niiden päälle saa intensiivisemmän värin. TSFI tuli UDPP:n jälkeen kokeiluun ja kyseessä on siis Suomen markkinoilta puuttuvan merkin tuote eli Too Faced Shadow Insurance. Tällä ja UDPP:llä on molemmilla vannoutuneita faneja, joista osa tykkää toisesta, osa enemmän toisesta. Itselläni nämä toimivat about samalla tavalla. Ehkä yllättävin pohjustaja on minulla ollut Avonin Color Eyeshadow -pohjustaja, joka on myös vedenkestävä. Tämä on aivan ihana ja pysyy hyvin työpäivän, riippuen päälle laitetuista tuotteista myös koko päivän. Yksi muu kulttituote on Narsin pohjustaja, jota en ole itse päässyt kokeilemaan. Monelta muultakin merkiltä löytyy kyllä pohjustajia.

Puuterointi vai ei?

En ole ikinä itse ymmärtänyt luomien puuterointia pohjustuksen jälkeen, JOS tarkoituksena on saada värit näkymään paremmin. Puuterointihan – tai mikä tahansa vaalea luomiväri – auttaa värejä häivyttymään paremmin. Itse kuitenkin teen tämän niin, että levitä ihan ensimmäisenä korostustuotteen kulmluulle ja tämän jälkeen aloitan vaaleimmasta sävystä, jonka haluan luomivakoon levittää. Kasvatan tämän jälkeen intensiteettiä, jolloin luomivärit häivyttyvät helpommin kun alla on jo joku sävy. Liikkuvalle luomelle en ikinä laita etukäteen puuterointia tai vaaleaa sävyä, jos haluan luomivärin kiinnittyvän kunnolla.

Tekniikka

Itse levitän luomivärin pohjustajan sormella. Jotkut levittävät tämän siveltimellä, mutta silloin saa helposti liikaa pohjustajaa luomelle tai häivytys on heikompaa. Nimettömällä luomelle taputtaminen on ollut paras tekniikka omilla luomillani. Kannattaa kiinnittää myös huomiota, ettei käytä liikaa pohjustajaa kerralla, näin ollen itse pohjustaja voi alkaa rullautua luomivakoon varsinkin jos sitä ei ole kunnolla kiinnitetty luomiväreillä.

Voidemaiset luomivärit

Vaikka nämä eivät suoraan ole pohjustustuotteita, niin jotkut – varsinkin kuivemmat luomet osaavat – voivat näitä käyttää “pohjustajina”. MACin Paint Poteista Soft Ochre ja Painterly ovat sävyjä, joita jotkut käyttävät ihan yksinäänkin. Tämä riippuu siis täysin omasta luomesta ja ihosta. Jos itse käytän voidemaisia luomivärejä, niin joudun niiden alle laittamaan pohjustajan SEKÄ kiinnittämään voidemaisen luomivärin puuterisella. Itselläni käytän niitä siis vain tuomaan lisää intensiivisyyttä sekä syvyyttä väreihin.

Mistä aloittaa?

Itse suosittelen näin Urban Decayn rantauduttua Suomeen aloittamaan UDPP:llä (noin 25 euroa), sillä se on ehkä suurimmalle osalle käyvä pohjustaja. Jos Avonia saa helposti käsiinsä, kannattaa myös sen vedenkestävä pohjustaja (9,50 euroa) testata.

Mitä luomivärinpohjustajaa te käytätte?

6 Comments

 • Liisa

  Mulla on ollut Lumenen pohjustaja (joka on itseasiassa aika sukka) ja Paint Potseja varmaan omistan… Neljä? Viisi? Soft Ochre kuitenkin enimmällä käytöllä 🙂 Oon yrittänyt hampaat irvessä kuluttaa tuota Lumenea veke, sillä haluan ostaa seuraavaksi MACin 24hour -pohjustajan. <3. Se on Suomesta vaan kokoajan loppu. Onneksi tuttu matkaa pian ulkomaille, ajattelin että se vois dilata sieltä sitä 🙂

 • Elina

  Mulla kanssa ollut koko meikkausikäni ongelmana raskaat ja rasvaiset luomet, eikä mitkään pohjustajat ole kestäneet koko työpäivää. Primer potion pidentää luomivärien kestoa parilla tunnilla, mutta ihmeitä se ei ole tehnyt. Ajattelin kanssa satsata narsin pohjustajaan tai Macin 24h versioon.

 • sari

  Olen pohjustanut luomet peitevärillä ja puuterilla muutaman vuosikymmenen ajan ja se on toiminut ihan hyvin. Ehkä mulla vaan on helppo iho, en tiedä. Nyt ostin UDPP:n bloggareiden yllyttämänä ja oon vielä hieman epävarma siitä, onko siitä mitään varsinaista iloa. Muutaman kerran olen laittanut, ehkä luomiväri pysyy paremmin. Merkittävää lisäetua siitä ei tule ja UD:n luomiväriä käyttäessä se pohjustaja tekee luomivärin levityksen vaikeammaksi, koska väri tarttuu kuin synti ja pigmenttiä on vaikka lampaat söisi. Joten tää tuubi kestää mulla varmaan aika kauan. Vierastan myös tuota levittäjäpuikkoa, koska käytännössä tuubiin kulkeutuu pöpöjä. Jostain luin, että pohjustaja olisi nykyään tuubista puristettavaa mallia ja tää levittäjämalli olisi vanhaa versiota, mutta sellainen tuolta Sokokselta kuitenkin mukaan tarttui.

  • Henna / One of Beauty's Daughters

   Tuon levityksen takia laitan ensin häivytyssiveltimellä luomivakoon vaaleampaa väriä, jotta värin saa häivytettyä paremmin. Mutta toisaalta haluankin yleensä tuoda luomivärin pigmentin esiin 🙂 Mulla on vielä onneksi se ihan tuubi mistä puristetaan, mutta valitettavasti UD on tuonut tuon puikon takaisin, joka oli ihan alkuperäisessä pakkauksessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.