health,  skincare

Biotiini ja akneen taipuva iho

*-merkityt tuotteet saatu PR-näytteinä

Moni tietää biotiinin ja sen vaikutuksen kynsiin, hiuksiin ja ihoon, mutta aina välillä kuulee kauhutarinoita siitä, että biotiini on pahentanut ihmisten aknea. Niinpä ajattelin tehdä ihan oman postauksensa aiheesta – ja kertoa miksi haluan tuoda tämän esiin.

Mitä biotiini on?

Biotiini on B7-vitamiini, myös nimeltään H-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini. Sen tarkoitus elimistössä on muuntaa ruoka energiaksi ja auttaa solujen toiminnassa (jakaantuminen jne.). Se voi jopa diabeetikoilla auttaa sokeritasapainon ylläpidossa. Sitä saa myös ruoasta – kananmunista, kanasta, palkokasveista ja merenelävistä.

Voiko biotiini aiheuttaa aknea?

Itse asiassa mikään tutkielma ei tue sitä, että biotiini itsessään aiheuttaisi aknea. Ongelmana yleensä on se, että varsinkin ravintolisinä nauttitussa biotiinissa voi olla muita ainesosia, joita henkilön iho ei kestä. Sen sijaan B6 ja B12 -vitamiinit sekä jodi voivat pahentaa aknea tai aiheuttaa aknen tapaisia paukamia iholla.

Mitä luultavimmin aknereaktion iholla aiheuttaa biotiinin yhteisvaikutus B5-vitamiinin eli pantoteenihapon kanssa. B5 vaikuttaa steroidihormonien tuotantoon sekä ihon toimintaan. Moni tietää varmaankin Bepanthen-voiteet, ne sisältävät B5-vitamiinijohdannaista, joka auttaa ihoa korjaamaan vaurioita. Koska B5 ja B7 -vitamiinit imeytyvät samaa kautta, voi biotiinin liiallinen syöminen estää B5-vitamiinin imeytymisen, jolloin iho ei toimi normaalisti ja tästä voi aiheutua aknenäppylöitä.

Mitä jos kuitenkin saan aknenäppylöitä biotiinivalmisteesta?

Ensimmäisenä: lopeta käyttö, jos sinulla ei ole mitään lääketieteellistä syytä syödä ylimääräistä biotiinia. Jos ihosi rauhoittuu tämän jälkeen, niin joku valmisteessa pahentaa ihosi tilannetta. Kannattaa myös varmistaa, että saat tarpeeksi A- ja E-vitamiinia sekä sinkkiä, jotka joko tukevat ihon normaalia toimintaa tai vähentävät tulehdusreaktiota iholla.

biotiini balans

Miten voin nauttia biotiinia järkevästi?

Itse suosittelen sitä, että oma ruokavalio on kunnossa. Jos jostain syystä et pysty syömään biotiinia sisältäviä ruokia paljoa (allergiat tai kasvissyönti) ja ihosi reagoi biotiinivalmisteisiin, suosittelen turvautumaan multivitamiineihin, joissa on sekä biotiinia että B5-vitamiinia. Yritä löytää multivitamiini, jossa on tasapainoisesti näitä kahta, mutta varo, ettei niissä ole liikaa sinkkiä tai B6- tai B12-vitamiineja.

Jos nyt kuitenkin haluat ottaa pelkkää biotiinia, niin aloita maksimissaan 2,5mg annoksella, joka on jo itsessään monin(sadan)kertainen annos normaaliin suositukseen. Aikuinen ihminen tarvitsee vain 30mcg biotiinia päivittäin tukemaan elimistön normaalia toimintaa. Tämä tulee helposti ruoasta.

Tämän lisäksi olisi hyvä syödä B5-vitamiinilisää, jotta ihon tasapaino pysyy. Jos vielä haluat varmistaa, niin sinkkiä, A-vitamiini ja E-vitamiinia voi ottaa tukemaan ihon normaali toimintaa ja lievittämään ihon tulehtuneisuutta.

Omat huomioni

Itse söin Helein Skin, Hair & Nails -lisäravinnetta, kun yhtäkkiä huomasin ihon kunnon räjähtävän käsiin. Minulla tulee yleensä hormonifinnejä leukaan, mutta nyt niitä alkoi tulla myös otsalle, johon niitä ei ole tullut näin montaa sitten teini-iän ja Roaccuttan-kuurin jälkeen. Outoa on, että tässä on sekä biotiinia että Pantoteenihappoa (tietysti suhteessa B5:ta vähemmän). Näiden lisäksi tuotteessa on sinkkiä ja E-vitamiinia, mutta myös B6-vitamiinia. Biotiinia on 580% suositellusta päiväannostuksesta ja pantoteenihappoa vain 267%.

En kyllä itse pysty suoralta kädeltä sanomaan, että onko ongelma tässä biotiini vai joku muu ainesosa, jota oma elimistöni/ihoni ei jostain syystä kestä. Niinpä ajattelin kokeilla seuraavaksi ihan testimielessä Biotiini Balans* -merkkistä biotiinia, jonka ainesosaluettelo on lyhyempi: 5mg biotiinia (melkein tuplasti Heleiniin), 15mg sinkkiä (Heleinissä 12,5mg) ja 40mg metioniinia (joka on aminohappo eikä tätä ole Heleinissä). Jos tästä tulee reaktio niin tiedän että ihoni ei joko kestä biotiinia tai sitten se ei saa tarpeeksi B5-vitamiinia ja jätän ehkä kokeilut biotiinin kanssa siihen, sillä biotiini/B5-tasapainon löytäminen on ehkä liian haastavaa.

Niin ja vielä, en ole huomannut hiuksissani tai kynsissäni näiden viikkojen aikana mitään eroa. Mutta ihan testimielessä haluan tietää voinko löytää valmisteen, jota ihoni kestää ja ehkä saada jopa jotain tuloksiakin. Palaan siis aiheeseen tulevaisuudessa.

Käytättekö te ravintolisiä ja varsinkin biotiinia? Oletteko huomanneet eroa ja onko teidän iho kestänyt sen?

5 Comments

 • mses

  Oho! Kiitos tiedosta! Kynteni oikeastaan vaativat biotiinia pysyäkseen kunnossa. Olen tuskaillut ihon näppylöiden kanssa viime aikoina ja selitys voisi ehkä olla uusi biotiini&muut-valmiste. Vanha ei aiheuttanut ongelmia. Tosin syy nyt voi olla myös jossain uudessa voiteessakin, mutta tämä helpottaa kartoittamista!

 • lili

  Kiinnostava ja ajankohtainen postaus 🙂 Olen syönyt biotiinia kuuriluontoisesti silloin tällöin, eron huomaan eniten kynsien vahvistumisessa mutta hiukset eivät mielestäni kasva yhtään “normaalia” nopeammin. Luin pari viikkoa sitten redditistä, että biotiini voi myös vaikuttaa verikokeiden tuloksiin vääristäen tuloksia, mistä en ollut aikaisemmin edes kuullut: https://www.reddit.com/r/asktransgender/comments/7jhzxo/biotin_supplements_may_cause_your_blood_tests_to/ .

 • Kiki

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan, söin itse syksyllä kanssa Heleinin biotiinia (vaaleansininen purkki) ja naama räjähti. Lopetin biotiinin syömisen ja sain syödä kunnon sinkkikuurin että sain “vanhan” naamani takaisin. Toivottavasti nyt syömäsi valmiste toimii 👍🏻

 • Salka

  Mulla B-vitamiinilisät saavat ihon kukkimaan, joten en oikeastaan nauti ravintolisänä kuin vain D-vitamiinia. Lääkäri sanoi, että joskus vitamiinit voivat reagoida liiallisena saantina samalla tavoin, kuin jos niistä olisi puutetta.

 • Ea

  Kiitos tästä!! Olen viime syksystä lähtien syönyt paria eri biotiinivalmistetta ja ihmetellyt, kun viime syksystä lähtien mun leuka on ollut ihan kauheiden paukamien peitossa. Ei käynyt mielessäkään, että voisi olla näiden ihon hyvinvointia parantavien kapselien syytä. Hormonien syyksi olen leukani laittanut, kun hormonit hiljalleen palautuvat imetyksen jäljiltä. Mutta kas kummaa; olen ollut nyt neljä päivää syömättä biotiinia, niin leuan pahkurat alkoivat välittömästi pienenemään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.