skincare

Bentsoyyliperoksidi vs. atselaiinihappo – aknen hoitoon

Moni aknesta kärsivä on varmaan testannut ainakin toista, jos ei kumpaakin ainesosaa kamppaillessaan aknen kanssa. Koska nämä toimivat osittain samalla tavalla, mutta ovat silti kaksi täysin erilaista ainesosaa, niin päätin tehdä oman postauksen, jossa kerron mitä eroja näillä on ja kumpaa itse suosin.

Aloitetaan vaikka tunnetummasta eli bentsoyyliperoksidista. Tätä saa Suomesta ilman reseptiä apteekeista eli on ns. itsehoitolääke. Tunnetuin tuotemerkki on varmaan Basiron AC 5%, jota saa sekä pesuvoiteena että geelinä (voiteena). Itse olen omistanut monta tuubia Basiron AC -voidetta ja omistan tälläkin hetkellä. Kuten nimestä bentsoyyliperoksidi voi päätellä, niin tämä on se vaatteita ja lakanoita värjäävä/valkaiseva tuote. Tätä käyttäessä kannattaa huomioida, että petivaatteisiin ja vaatteisiin voi tulla läikkiä.

Bentsoyyliperoksidi estää aknebakteerin (Propionibacterium acnes) kasvua ja edistää ihon kuoriutumista. Jälkimmäisen takia tämän kanssa ei suositella käytettäväksi esim. retinolia (joka itsessään nopeuttaa ihosolujen uusiutumista) tai AHA-happoja (jotka “kuorivat” kuolleita ihosoluja). Bentsoyyliperoksidi voi myös ärsyttää ihoa ihan itsessäänkin eli kannattaa aloittaa varovaisesti käyttö. Itse olen saanut punaisen ja kutisevan sekä hilseilevän ihon aikaiseksi liian suurella bentsoyyliperoksidin käytöllä. Tuotteen käytön kanssa kannattaa myös muistaa suojata iho hyvin auringolta, sillä tämä herkistää ihoa UV-säteilylle.

basiron akne acne bentsoyyliperoksidi benzoyl peroxide

Bentsoyyliperoksidin ei ole näytetty tekevän bakteereista resistenttejä ainesosalle, kuten esim. antibioottien ja antibioottivoiteiden on todettu tekevän.

Bentsoyyliperoksidia voi käyttää hyvin esim. salisyylihappoja sisältävien tuotteiden kanssa.

Katsotaanpa sitten vähän toista ainesosaa eli atselaiinihappoa. Atselaiinihappo on taas Suomessa reseptilääke. Tunnetuin valmiste on Skinoren – joka itsellänikin on käytössä – ja vahvuus 20% (200mg/g). Kuten bentsoyyliperoksidi, niin atselaiinihappokin estää propionibakteerien kasvua, mutta tämän lisäksi aineosa estää myös aknea pahentavien rasvahappojen tuotantoa iholla. Atselaiinihappo vaikuttaa myös ihon orvaskeden solujen sarveistumisprosessiin eli suomennettuna se voi vähentää solujen tukkeutumista (komedo). Tämän lisäksi atselaiinihappo toimii iholla myös antioksidanttina.

Tuote, joka kirkastaa ihoa, estää aknen syntymistä ja tasoittaa ihoa. Count me in! Voitte siis ehkä arvata, että itse tykkään atselaiinihaposta enemmän. Ja tämä EI värjää vaatteita/petivaatteita, kuten bentsoyyliperoksidi.

the ordinary

Vaikka atselaiinihappoa ei Suomessa myydä ilman reseptiä, niin esim. The Ordinaryn valikoimassa on 10% atselaiinihapposeerumi, jolla itse totutin ihoni ennen reseptivoidetta atselaiinihappoon. En ole saanut tuotteesta koskaan minkäänlaista kutinaa tai punoitusta kuten bentosyyliperoksidista, mutta se riski on olemassa eli kannattaa aloittaa varovaisesti.

Kattavampi postaus (englanniksi) löytyy Simple Skincare Science -sivuston artikkelista. Kannattaa lukaista läpi!

JOS ihosi kestää, niin atselaiinihappoa ja bentsoyyliperoksidia voi käyttää myös yhdessä. JA atselaiinihappoa voi käyttää myös hyvin muiden happojen (AHA ja BHA eli salisyylihappo) kanssa – bentsoyyliperoksidi ja glykolihappo voi yhdistelmänä olla liian raju monelle. Näiden yhdistelmä on tehokkain tapa vähentää ja estää aknenäppylöitä. Oma ihoni kestää molempia erikseen, yhdessä ja vaikka kaksi kertaa päivässä, mutta en todellakaan suosittele tätä.

Voin todeta tämän postauksen lopussa, että käytän sekä bentsoyyliperoksidia että atselaiinihappoa, jälkimmäistä useammin. Bentsoyyliperoksidia käytän yleensä vain iltaisin (ei samaan aikaan C-vitamiinin tai retinolin kanssa) tai aamuisin jos en käytä C-vitamiinia. Tämänkin takia atselaiinihappo on itselleni helpompi, koska se toimii myös muiden ainesosien kanssa. Koska molemmat ovat voidemaisissa muodoissa, niin näitä ennen iholle laitan NIODin CAIS2:n, kasvoveden sekä seerumin. Yöllä näiden päälle voin laittaa yövoiteen ja öljyn, päivällä ohuemman voiteen tai pelkän aurinkorasvan.

Mikä tuote on teidän sankari näppylätaisteluissa?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.