skincare,  tools

Aikuisiän akneihon hoitorutiini

*-merkityt tuotteet saatu PR-näytteinä/
Sisältää affiliate-linkkejä

Kirjoitinkin tuossa syksyllä Lushin tuotteista aikuisiän akneihon hoitoon, mutta tänään päätin kirjoittaa ihan omasta päivittäisestä rutiinistani. Valitettavasti olen teinistä asti kärsinyt aknesta, Roaccuttan-kuurin jälkeen akne pysyi hyvin kurissa, mutta ei ole ikinä ollut kokonaan poissa. En muista, että minulla olisi ollut edes kuukautta ilman, että jossain on enemmän tai vähemmän finnejä. Olen ollut erittäin iloinen jos minulla on pari päivää ilman aktiivista finniä tai kipeää pattia jossain.

Nyt vielä kävi niin, että gynekologin kanssa jutusteltuani, hän ehdotti että minulta lopetetaan estrogeeniä sisältävät ehkäisytuotteet . Olen käyttänyt siis Diane Novaa teinistä asti, kunnes muutamia vuosia sitten vaihdoin NuvaRingiin. Tämä ehdotus gyneltä johtui lähinnä siitä, että kärsin sekä aurallisesta että aurattomasta migreenistä. Olen vielä ylipainoinen ja minulla on taipumus korkeaan verenpaineeseen (tällä hetkellä normaalilukemissa ilman lääkitystä). Niinpä päädyimme siihen, että minulle asennetaan hormonikierukka.

banila co clean it zero

Niinpä olen odottamassa tässä jonkinlaista ihon räjähdystä käsiin. Valitettavasti minulla on aina kuukautisten aikaan ainakin pari erittäin kipeää ihonalaista pattia sekä enemmän pienempiä finnejä. Gynekologi kirjoitti suoraan reseptille Skinorenia (atselaiinihappoa) muutamia tuubeja, joiden käytön aloitin heti, kun The Ordinaryn atselaiinihappo loppui. The Ordinaryn versiossa happoa on 10%, kun Skinorenissa taas 20%. Jos ette ole käyttäneet atselaiinihappoa, niin suosittelen totuttamaan sen joko The Ordinaryn versiolla tai sitten käyttämällä Skinorenia alkuun vain joka toinen päivä.

Atselaiinihapon ohella käytössä on suoranaisista aknetuotteista bentsoyyliperoksidivoide sekä salisyylihappokasvovesi – eivät kaikki samaan aikaan tai joka päivä. Tämän lisäksi olen yrittänyt valita tuotteet sen perusteella, että sopivatko ne myös akneiholle.

herbivore rose hibiscus

Aamuisin

Olen yleensä pessyt kasvoni Neutrogenalla, mutta koska joudun nyt käyttämään kuivattavampia tuotteita, niin olen vaihtanut sen jelly- tai geelimäiseen puhdistukseen – vaihtelevasti käytössä Glamglow’n Galacticleanse, Oskian Renaissance Cleansing Gel tai nyt testissä Boscian Charcoal Jelly Ball Cleanser.

Pesun jälkeen kuivaan kasvoni taputellen pyyhkeeseen ja käyn nopeasti lisäämässä makuuhuoneessa kasvovettä (suihkemuoto on itselleni helpoin työaamuisin, koska yläkerran kylpyhuoneessa ei ole ihonhoitotuotteita, vaan ne ovat joko alakerrassa mihin en mene ennen kuin olen valmis lähtemään tai sitten makuuhuoneessa). Oma HG-suihkeeni on Cliniquen Moisture Surge Spray, mutta tällä hetkellä kokeilussa on Yülin Panacea Elixir*, joka on tuntunut sopivan iholleni hyvin, sekä vieläkin kosteuttavampana suihkeena Herbivore Rose Hibiscus. Tämän jälkeen lisään kasvoille Sunday Rileyn Martian-kasvovettä (joka on enemmänkin jotain geelin ja veden väliltä).

Jos iho ei tarvitse enempää kosteutusta lisään vain C-vitamiiniseerumin (Mad Hippy Vitamin C loppumassaillaan) ja sen jälkeen aurinkovoiteen (tällä hetkellä Etude Housen Mild Airy Finish käytössä, en osaa vielä sanoa onko se osasyynä finneihini vai ei). Jos tarvitsen kosteutusta, niin käytän jotain todella ohutta kosteuttavaa seerumia, esim. Laveran Hydro Effect*.

niod cais

Iltaisin

Ensimmäisenä poistan meikit joko öljyllä tai balmilla – tällä hetkellä käytössä Banila Co. Clean It Zero. Käytän meikin ja öljyn poistoon erillistä liinaa, jonka olen kastanut lämpimään veteen. Tämän jälkeen pesen kasvot jollain tarpeeksi hellällä, mutta kuitenkin puhdistavalla. Tällaisia ovat esim. RENin ClearCalm3 Clarifying Clay Cleanser (on muuten paljon cl-äänteitä nimessä) tai Youth To The Peoplen Superfood Antioxidant Cleanser. Kuivaan ihon joko pyyhkeellä tai joskus voin poistaa tämänkin kasvoliinalla, mutta jos ihoni on tosi herkkänä, niin en hankaa ihoani kahdesti liinalla.

Lisään iholle heti pesun jälkeen NIODin CAIS2:sta ja odotan muutami kymmeniä sekunteja, ennen kuin pyyhin ihon joko glykolihappokasvovedellä (Alpha-H Liquid Gold tai Pixi Glow Tonic) tai salisyylihappokasvovedellä (Cosrx BHA Blackhead Power Liquid tai Paula’s Choicen 2% BHA Liquid). Yleensä vuorottelen näiden kanssa tai viikonloppuisin käytän glykolihappoa iltaisin ja salisyylihappoa aamuisin.

the body shop roots of strength

Annan hapon vaikuttaa 20-30 minuuttia, ennen kuin suihkaisen kasvoille Lushin Tea Tree Wateria (johon olen lisännyt muutaman tipan teepuuöljyä tehostamaan vaikutusta). Tämän jälkeen lisään iholle hoitovoiteet – bentsoyyliperoksidin ja/tai atselaiinihapon. Näiden jälkeen jatkan joko essencellä (esim. Misshan First Treatment Essence Intensive Moist, The Body Shopin Roots of Strength* tai Cremorlabin Mineral Treatment Essence*) tai hyppään sen yli suoraan seerumiin (riippuu vähän kuinka kuiva tai millä tuulella iho on). Seerumia vaihtelen riippuen ihon kunnosta – joskus käytän A-vitamiinia (retinolia tai jotain sen johdannaista, mutta en päivinä, jolloin käytän bentsoyyliperoksidia), joskus vain ihan kosteuttavaa (tai kasvonaamion). Yritän välttää C-vitamiinia iltaisin varsinkin päivinä kun käytän bentsoyyliperoksidia, sillä ne voivat kumota toistensa vaikutuksen. Tämänkin opin ihan äskettäin. Tämän takia en käytä bentsoyyliperoksidia aamuisin, sillä haluan lisätä aurinkovoiteeni alle C-vitamiinia – talvisin kun en juurikaan ole valoisaan aikaan ulkona (eli työpäivinä) tai päivinä kun en mene ulos, voin käyttää bentsoyyliperoksidia aamuisin.

Olen ihan rakastunut öljyihin ja veikkaan, että se on pitänyt myös ihoni vähemmän rasvaisena. Suurimmat ihastukseni ovat Sunday Rileyn Luna ja U.F.O. mutta tällä hetkellä testissä on Herbivoren Phoenix sekä Yülin M.E. Skin Fuel* (joka on seerumi, mutta öljypohjainen, joten käytän sitä ihonhoidon loppuvaiheilla). Jos iho vieläkin näiden jälkeen tuntuu kuivalta – tai on ollut kuiva tai kiristävä päivällä, niin voin lisätä ohuen voiteen vielä päälle lukitsemaan kaiken allensa. Tai kuten nyt olen tehnyt, niin sekoitan Phoenixia Philosophyn Take A Deep Breath -voiteeseen.

Tältä ihoni näyttää yleensä, kun se on hyvässä kunnossa. Eli siis pari pigmenttiläiskää finneistä ja pois menevä finni.

my skin no makeup ihoni ilman meikkiä

Jonkun mielestä tämä on varmaan tosi rankan kuuloinen rutiini – akneihon tai ei – mutta itselläni se on jo niin osa arkea, etten osaa ajatella kuinka montaa tuotetta edes päivittäin käytän (varsinkin iltaisin). On tietysti päiviä, jolloin en vaan jaksa kaikkia steppejä, mutta esim. kaksoispuhdistuksen teen a-i-n-a. Voin jättää kosteutuksen väliin ja lisätä vain esim. suihketta sekä öljyn iholle yötä vasten (sillä minulla on aina makuuhuoneessa molempia ja voin ne puoliunessakin tunkea naamalle). Ja on myös päiviä, kun ihoni ei tarvitse kaikkia steppejä – en pakota tuotteita iholle, jos se ei tunnu vastaanottavalta.

En suosittele kenellekään tätä rutiinia suoraan, sillä jokaisen iho on erilainen ja reagoi tuotteisiin tai ainesosiin eri tavalla. Monen iho tuskin kestää glykolihappo-atselaiinihappo-retinoli-yhdistelmää. Mutta tällaiseksi oman akneihon hoitorutiinin on muodostunut ja olen todennut sen toimivaksi.

Hengästyittekö pelkästä ajatuksesta vai onko oma rutiininne yhtä moniosainen – tai vielä monimutkaisempi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.