skincare

(Aikuisiän) akneihon hoitoa

Sain Lushilta testiin paljon tuotteita, jotka sopivat akneihon hoitoon. Laitoin kaikki tuotteet testiin ja tässä postauksessa käydään läpi sekä tuotteita, että ihan yleistä asiaa akneihon hoidosta – ja varsinkin aikuisiän akneihon hoidosta.

Itse olen kärsinyt aknesta ihan teinistä alkaen. Roaccuttan-kuurin jälkeen vartaloakne hävisi kokonaan ja naamakin rauhoittui selvästi. Tällä hetkellä kärsin aina silloin tällöin naaman kukkimisesta, mutta sekin on keskittynyt eniten leuan alueelle. Söin pitkään Diane Novaa, joka minulle vielä kirjoitettiin aknen hoitoon, mutta itse halusin siirtyä pois pillereistä, joten tällä hetkellä minulla on matalahormonisempi ehkäisyvaihtoehto ja ihoni on kestänyt sitä aika hyvin eikä tilanne ole räjähtänyt käsiin – muuta kuin aina silloin tällöin.

Akneahan on montaa tyyppiä ja jokaisen ihosta ja syistä riippuen eri tuotteet toimivat kaikille eri lailla. Yleisimpiä akneihon hoitotuotteita ovat bentsoyyliperoksidi (Suomessa vain apteekista saatavilla), salisyylihappo sekä retinoli eli A-vitamiini (Suomessa retinolivoidetta saa reseptillä, mutta joitain retinolia sisältäviä tuotteita saa aika helpostikin tilattua Suomeen). Tämän lisäksi sitten antibioottikuuri tai mainitsemani Roacuttan-kuuri voi tulla tarpeeseen, mikäli aknea ei saa pelkillä tuotteilla (tai elämäntapamuutoksilla) rauhoitettua.

Hormonaaliseen akneen ei saa kyllä täysin helpotusta ihonhoidolla, vaan itse hormonitasapaino pitäisi saada kuntoon. Tietysti ihonhoito auttaa – ja varsinkin vääränlainen puhdistus/hoito pahentaa tilannetta. Myös ruokailutottumukset, hikoilu, ja naaman koskettelu aiheuttavat näppylöitä, joita niitäkään ei täysin saa pelkällä ihonhoidolla korjattua. Jos akne on häiritsevää, niin kannattaa selvittää, että mistä se johtuu. Hyvätkään tuotteet eivät takaa, että iho ei koskaan reagoisi mihinkään ja loppuelämä sujuisi ilman finnejä. Valitettavasti.

Akneihon omaavilla ihmisillä voi silti olla kuiva (ja varsinkin pintakuiva) iho. Tai erittäin rasvainen. Kummassakin on omat haasteensa. Kuiva iho aiheuttaa sen, että kuivat ihosolut tukkivat huokoset, jolloin alle jäänyt lika kerää bakteereita ja puhkeaa finniksi. Rasvaisella iholla taas talia kertyy paljon eikä se pääse kaikki ulos rauhasesta. Sen jälkeen bakteerit hajottavat talia ja saavat aikaan tulehdusreaktion.

Suosittelen ihan kaikille akneihosta kärsiville ihotautilääkärillä käyntiä. Näin saat parhaimmat ohjeet juuri sinun aknen hoitoon. Varsinkin aikuisiän aknen hoitaminen voi vaatia jo erilaista lähestymistapaa kuin teini-iän akne.

Mutta kuten sanottu, ihonhoidolla voi helpottaa tilannetta. Niinpä tässä postauksessa käydään läpi eri tuoteryhmiä ja esittelen teille Lushin saatavilla olevia tuotteita, jos jokin tuntuisi vaikka omalta.

lush_herbalism_charcoal_akne

PUHDISTUS

Ihon oikeanlainen puhdistus on ehkä tärkein varsinkin, jos käytät meikkiä tai hikoilet päivän mittaan. Moni vannoo, että aamuisin pesee naaman vain vedellä ja varmasti tämä monelle sopii, mutta yön aikana iho uusiutuu – tunkee pinnalle kuollutta ihosolukkoa – tai itse hankaat naamaa ehkä likaiseen tyynyyn (jos et ole juuri sitä vaihtanut edellisenä iltana). Näin ollen aamulla suosittelen silti puhdistusta, mutta kannattaa valita hellävarainen puhdistustuote.

Illalla tärkein on poistaa meikki kokonaan iholta ennen kuin itse ihoa aletaan puhdistaa. Itse käytän aina kaksoispuhdistusta ja meikin poistoon öljyä tai öljypohjaisia voiteita. Kannattaa valita tuote, jonka saa helposti emulsoitua eli pestyä pois iholta ilman, että iholle jää öljyinen kerros. Jos iholle jää liikaa öljyä, ei itse ihonpuhdistustuote pääse pesemään ihoa, vaan se vain neutralisoi ja pesee pois meikinpoistosta jääneen öljyn.

Meikin poistamisen jälkeen voi käyttää vaikka höyrykylpyä iholle, joka avaa huokoset. Ongelmaiholle soveltuu Tea Tree Toner Tab, joka on antibakteerinen. Höyrykylvyn jälkeen iholta on helpompi syväpuhdistaa kaikki lika pois. Ja lopun veden, johon Toner Tab on tiputettu, voi käyttää myöhemmin kasvovetenä (jopa pari päivää myöhemminkin, kunhan säilytät sen jääkaapissa).

Herbalism – tämä on hellästi ihoa kuoriva, hieman yrttiseltä/maalta tuoksuva puhdistustuote. Purkissa tämä on vihreää murua ja veteen sekoitettuna siitä tulee vihertävää tahnaa. Jos iho on liian kuiva tai vettä ei ole tarpeeksi, tämä voi tuntua erittäin kuivattavalta ja kuivahtaa iholle kuin mutanaamioksi. Itse tykkään tästä enemmän aamulla, sillä tässä on hellästi kuorivia ainesosia. Näin ollen meikki levittyy iholle nätimmin.

Coalface tuoksuu oudolta. En saa kiinni, että miltä se tuoksuu. Ehkä vähän hiileltä. Tätä käytän yleensä iltaisin ja vaikka jotenkin epäilin saippuan toimivuutta – ja lähinnä kuinka kuivattavaa se on – niin tämä on ollut todella kiva tuote. Saippuassa on todella pieniä ja harvassa olevia kuorivia ainesosia, jotka eivät raavi ihoa liikaa, mutta niillä saa ihon puhtaaksi. Tuote imee itseensä hyvin rasvaa, muttei kuivata ihoa.

lush_ocean_salt

KUORINTA

Itse kuorin naamaani päivittäin – mutta hapoilla. Käytän mekaanista kuorintaa muutaman kerran viikossa. Jos sinulla on tulehtuneita finnejä, en suosittele mekaanista kuorintaa, joka voi rikkoa finnin ja levittää bakteereita pitkin naamaa. Ja finnin rikkominen voi johtaa arpeen. Hellävaraiseen mekaaniseen kuorintaan soveltuu aika moni Lushin putsareista, kuten esim. Herbalism, jossa on riisinkuorijauhetta. Rankempaan mekaaniseen kuorintaan käytän Ocean Saltia, jota en suosittele herkälle iholle ollenkaan. Itse käytän tätä tosi harvoin, sillä suolakiteet ovat aika isoja ja teräviä. Ja silloinkin, kun käytän, niin tämä on mukana suihkussa eli olen pehmentänyt ihoani jo lämmössä hyvin. Tätä voi käyttää myös naamiona, joka pehmentää ihoa.

lush_tea_tree_water

KASVOVESI

Kasvovesi voi olla mitä vain kosteuttavasta kuorivaan. Ennen kasvoveden tarkoitus oli tasapainoittaa ihon pH, mutta nykyään putsaritkin ovat jo aika hyvin pH-tasapainossa ihon kanssa, joten kasvovedellä yleensä viimeistellään kasvot – pyyhitään viimeiset mahdolliset meikin- tai pesuaineen jämät pois sekä valmistellaan iho ottamaan vastaan hoitotuotteet.

Itse rakastan Lushin Tea Tree Wateria, joka sisältää teepuu-, greippi- ja katajanmarjavettä. Teepuu on antibakteerinen ja kataja hillitsee rasvoittumista. Tämä on myös ihanan raikas iholla varsinkin aamusta. Ja 250g pullossa on tosi hyvä sumutepumppu, pointsit tästä!

lush_enzymion_grease_lightning_akne

HOITOTUOTTEET

Hoitotuotteet tulee laittaa vastapuhdistetulle iholle. Varsinkin bentsoyyliperoksidi, salisyylihappo eli BHA ja retinoli tarvitsevat hieman aikaa, ennen kuin niiden päälle kannattaa laittaa muita tuotteita. Itse jätän varsinkin hapot noin puoleksi tunniksi yksinään naamalle, ennen kuin viimeistelen ihonhoidon kasvovoiteella. Näin ollen tuotteella on tarpeeksi kauan aikaa toimia iholla, eikä hoitovoide vahingossa neutralisoi sen vaikutusta. Retinolin ja bentsoyyliperoksidin kanssa noin 5-10 minuutin odottelu riittää, jos mahdollista.

Grease Lightning on tarkoitettu finnihoitona eli sitä kannattaa sipaista vain suoraan finnien tai tulehtuneen ihon päälle. Tätä voi myös sekoittaa voiteeseen, mutta itse tykkään saada koko tuotteen täyden tehon eli annan sen toimia hetken yksinään. Tämän voi myös laittaa finnin päälle voiteen imeydyttyä vaikka yötä vasten paksumman kerroksen. Grease Lightning sisältää sekä antibakteerisia, että ihoa rauhoittavia ainesosia.

KASVOVOIDE

Ihonhoito viimeistellään kasvovoiteella. Itse tykkään kosteuttavista, mutta en rasvaisista kasvovoiteista. Tämän takia esim. geelimäiset kosteusvoiteet ovat hyviä. Päivävoide kannattaa valita sen mukaan, että pitääkö sen olla hyvä meikin alla vai riittääkö, että se vain tasapainoittaa ihoa. Yövoide voi olla ihoa kunnolla kosteuttava sekä uudistava. Näiden lisäksi kannattaa myös harkita öljyjen – tiedän, pelottava sana rasvaiselle iholle, mutta suosittelen – käyttöä. Akneiholle sopiva öljy on esim. ruusunmarjaöljy. Itse käytän The Ordinaryn kylmäpuristettua ruusunmarjaöljyä aina välillä iltaisin.

Lushin Enzymion on aivan ihana tuote, se sisältää entsyymejä, jotka kirkastavat ihoa ja mattaavat sitä ilman kuivattavaa lopputulosta. Tämä on itselläni päiväkäyttöön soveltuva tai kesällä tämä voi riittää yölläkin käytettäväksi. Tämä sisältää öljyjä, mutta ei tunnu rasvaiselta eikä tämä ole missään nimessä tukkinut ihoani. Ja tuoksu on ihana!

lush_naamiot_jelly_masks_akne

NAAMIOT

Naamioita on vaikka minkälaisia: kuivattavia ja syväpuhdistavia savinaamioita, kuorivia happonaamioita ja erittäin kosteuttavia kangasnaamioita – ja kaikkea siltä väliltä. Naamioita voi käyttää päivittäin ihonhoidon yhtenä osana – jolloin itse käytän ne joko heti puhdistuksen jälkeen (varsinkin syväpuhdistavat, nämä voi myös käyttää ihonpuhdistuksen sijaan, kunhan meikit on ensin poistettu) tai kasvoveden jälkeen (kosteuttavat). Naamioita kannattaa kokeilla erilaisia, jotta löytää omalle iholleen sopivat. Näissäkin kannattaa pitää mielessä, että liian raapivat kannattaa jättää pois tulehdusihon hoidosta tai liian raskaat varsinkin yöksi jätettävät voivat aiheuttaa tukkeumia iholla. Moni käyttää naamioita 1-2 kertaa viikossa, esim. saunan yhteydessä tai jälkeen. Naamioilla voi myös hakea nopeaa fiksausta esim. ihon kirkkauteen ennen tärkeää menoa. Parhaimmillaan ne yleensä kuitenkin ovat ihan rutiininomaisessa käytössä, vaikka se ei olisikaan päivittäistä.

Erittäin hyvältä tuoksuva Mask of Magnaminty on ollut minulla käytössä aikaisemminkin. Tämä Hulk-naamio toimii kuin vihreä jättiläinen iholla hävittäen kaiken lian. Tätä voi käyttää hyvin (kuten mitä tahansa) myös esim. selässä, jos siellä on ongelmia. Mask of Magnaminty tuntuu iholla myös viilentävältä ja poispestäessä papu kuorii ihoa.

Lushille on tullut ihania jellykasvonaamioita, jotka ovat täysin säilöntäaineettomia ja säilyvät 4 kuukautta huoneenlämmössä. Ne kaikki sisältävät puhdistavaa kaoliinisavea sekä ravinteikasta merilevää. Ne ovat jotenkin outoja, sillä muuttuvat kuin partavaahdoksi iholla, mutta ovat silti naamioita. Jännä koostumus!

1000 Millihelens syväpuhdistaa ihoa, mutta myös antaa sille heleyttä ja kiinteyttä. Tuoksu on piristävä ja tämä onkin ihana aamuisin, kun tekee mieli vähän hemmotella itseään ennen kiireistä päivää – tai vaikka ennen tärkeää menoa.

Bunnymoon on erittäin hellävarainen ja ihoa kosteuttava naamio. Se on myös antibakteerinen, joten tämä sopii erittäin hyvin stressaavalle iholle. Tuoksu oli mieto, mutta hyvä.

Vielä näin viimeisenä vinkkinä. Aloita uusien tuotteiden testailu varovasti. Näin saat selville nopeasti, että mikä tuote ei sovi juuri sinun ihollesi. Ei kannata vaihtaa koko ihonhoitorutiinia kerralla, vaan vähitellen.

Mikä tuote on tehnyt teidän ihollanne suurimman vaikutuksen?

Tuotteet (paitsi Tea Tree Water ja Ocean Salt) saatu PR-näytteinä

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.