Lifestyle,  ruoka

Vaihtoehto kinkulle joulupöytään

Itse en ole syönyt joulukinkkua sitten lapsuusiän. En muutenkaan ole mikään suuri porsaansyöjä, jokin siinä maussa vain tökkii. Meillä ainoa liha aaton pöydässä on yleensä ollut kalat. Mutta nyt kaikki kasvissyöjät kuulolle, sillä tässä olisi aivan ihana vaihtoehto kinkulle – joka kelpaa myös lihansyöjille.

Kyseessä on nut roast eli suomalaisittain pähkinämureke. Tämä näyttää lihamurekkeelta, mutta on kasvipohjainen (sisältää juustoa ja kananmunaa eli ei vegaani) paistos. Mies on puhunut jo pitkään hänen äitinsä tekemästä nut roastista ja lopultakin sitten päätti tehdä sellaisen. Minä sitten häärin ympärillä kuin mikäkin kärpänen ja yritin ottaa eri vaiheista kuvia. Miestä varmaan ärsytti, mutta ainakin sain sen verran kuvia, että voin teille jakaa tämän aivan uskomattoman hyvän reseptin.

nut roast

Resepti on alunperin BBC Good Foodin sivuilta, alla suomennettuna.

Valmistusaineet

1 rkl oliiviöljyä
15g voita
1 iso sipuli, hienonnettuna
2 varsiselleriä, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
200g herkkusieniä, hienonnettuna
1 punainen paprika, kuutioitu pieneksi
1 iso porkkana, raastettu
1 tl oreganoa
1 tl savustettua paprikaa
100g punaisia linssejä
2 rkl tomaattipyreetä
300ml kasvislientä
100g tuoreita leivänmuruja (tai korppujauhoja)
150g sekalaisia pähkinöitä, karkeasti pilkottu
3 isoa munaa, rikottuina
100g cheddaria (mature)
kourallinen lehtipersiljaa
+ suolaa ja pippuria maun mukaan

nut roast

Valmistusohje

  1. Lämmitä uuni 180C / 160C kiertoilmauuni. Vuoraa 1,5l leipävuoka leivinpaperilla (me vain laitoimme isommalle uunipellille, muoto oli sitten jotain muuta kuin tiivis mureke eli leikatessa ei pysynyt yhtä hyvin kasassa kun ei saatu niin tiiviiksi kuin pitäisi).
  2. Sulata voi ja öljy pannussa ja paista seoksessa sipuli ja varsisellerit noin viisi minuuttia. Lisää valkosipuli ja sienet, jatka paistamista noin 10 minuuttia.
  3. Lisää punainen paprika ja porkkana, paista noin 3 minuuttia. Lisää oregano ja savustettu paprika ja jatka paistamista noin minuutin.
  4. Lisää punaiset linssit ja tomaattipyree. Paista noin 1 minuutti. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen, kunnes liemi on imeytynyt ja seos on aika kuivaa. Siirrä pois levyltä.
  5. Lisää leivänmurut (tai korppujauhot), pähkinät, munat ja juusto sekä suolaa ja mustaa pippuria. Sekoita kunnolla ja lado seos vuokaan, paina tiukaksi. Peitä foliolla ja paista uunissa noin 20 minuuttia, jonka jälkeen poista folio ja jatka paistamista noin 10-15, kunnes painaessa mureke on tiivis.
  6. Anna murekkeen jäähtyä noin 10 minuuttia ennen kuin kumoat sen.
  7. Tarjoile valitsemasi lisukkeiden kanssa! Meillä oli sienikastiketta ja keitettyjä kasviksia. Nam!

nut roast

nut roast

On muuten ihan sikahyvää! Luultavasti en tätä jouluna saa, mutta ehkä joku muu päivä. Jouluna meillä syödään aattona suomalaisia ruokia (eli kala ja laatikot) ja joulupäivänä mies paistaa kokonaisen kanan, tekee Yorkshire puddingseja, paistettuja perunoita ja kyllä me jotain kasviksiakin syödään.

Miltä kuulostaa nut roast? Oletteko syöneet vai aiotteko kokeilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: